linsgryta vegetarisk från ghana
linsgryta vegetarisk från ghana

Vegetarisk linsgryta från Ghana med friterat stekpannebröd.

Onsdag 18 mars 2015

 

Vi får väl helt enkelt göra ett försök till att använda bilder som är tagna med hjälp av mobilens kamera. Har vi inte testat så vet vi ju inte hur det blir. Så då kanske vi får börja med att varna känsliga läsare för bilder av sämre kvalitet än tidigare. Men antingen det eller tystnad.

Vi kan konstatera att vi reser hejvilt dessa tider. I söndags var vi i Indien och åt soppa liksom vi imorgon också tänker stanna till i samma land för att äta fisk. Men just idag tog vi oss en svängom till Afrika och satte oss till bords i Ghana för att äta middag. Det blev denna vegetariska gryta med röda linser som stod på menyn.

linsgryta från ghana vegetarisk

Kryddor, kryddor, kryddor. Vilka himmelska dofter denna gryta gav ifrån sig. Denna gryta tilltalar verkligen kroppens alla sinnen. Kummin, nejlika, curry, kanel, rosmarin och chilipulver – alla dessa smaker hittas i denna afrikanska härlighet. Allt insvept i mjuka toner av apelsin. Den är mustig, matig och värmer ända in i själen. Ja, den gör gott helt enkelt för både mage, plånbok och miljön.

Grytan serveras med ett snabbakat stekpannebröd (som man kan göra på enbart vetemjöl också) som steks/friteras i olja. Det gör man med fördel när grytan nästan är färdigkokad så håller sig brödet varmt fram till servering. Med hjälp av brödet får du upp det allra sista från tallriken på ett enkelt sätt.

Denna gryta skulle absolut platsa på det vegetariska julbordet också tack vare kryddningen. Vi pratade faktiskt om att den smakade som våra kryddnejlikedekorerade apelsiner doftar på julafton med en hint av glögg. Vi nämner det bara i förbifarten, inget mer julsnack än så!

Receptet är från boken ”52 gröna måndagar – vegetarisk kokbok” av Eva Andersson och Stefan Grynge men vi har gjort lite egna modifikationer.

 

 

 

 

4-6 portioner.

 

 

 

3 1/2 dl torkade röda linser
3 morötter (lagom stora)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk hel kummin
1 tsk malen nejlika
2 tsk curry
solrosolja och en klick smör till stekning
1 förpackning (500 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 msk socker
1 1/2 dl rödvin
2 tsk kanel
1 1/2 tsk torkad rosmarin
svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 ekologisk apelsin

 

 

Stekpannebröd:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 1/2 krm salt
några tag med svartpepparkvarnen
knappt 2 tsk bakpulver
knappt 2 dl vatten
solrosolja till stekning/fritering

 

 

 

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Lägg grönsakerna i en gryta och fräs några minuter i solrosolja och en klick smör tillsammans med kummin, nejlika och curry. Rör ner alla övriga ingredienser utom apelsinen. Låt puttra i ca. 30 minuter. Rör om då och då, ända ner i botten så att grytan inte bränns vid.

Tvätta apelsinen noga. Skär med hjälp av potatisskalare breda remsor av skalet från knappt halva apelsinen, annars riskerar apelsinsmaken ta över hela grytan. Rör ner skalet samt den pressade saften från hela apelsinen ner i grytan. Smaka av.

Stekpannebröd:
Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar. Rör ner vattnet och blanda till en deg. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit (använd lite vetemjöl så det inte fastnar på bakbordet) till en tunn platta, lika stor som botten på din stekpanna. Stek/fritera brödet i solrosolja på båda sidor. Håll varmt under bakduk fram till servering.

 

linsgryta vegetarisk afrikansk

 

linsgryta vegetarisk från ghana

 

Då är det fritt fram att gosa ner sig i soffhörnet då. Frun laddar för första jobbdagen denna vecka imorgon. Migrän kan ställa till det. Veckan blev inte riktigt som planerat men det är viktigt att lyssna på kroppen för vi har ju bara en som vi dessutom ska dras med bra länge till. Det är vår förhoppning i alla fall. Just därför ska vi ta oss en kopp rykande härligt och hemmakokt Yogi-té och en hälsosam chokladboll och njuta varje minut resten av kvällen. För det är vi värda!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Jag blev bjuden på en liknande gryta med liknande bröd av en dam som är från Etiopien. Det var fantastiskt gott så denna rätt är garanterat, enligt mig, också fantastiskt god.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Men vilken härlig måltid det måste ha varit. Vi vill också bli bekant med damer från Etiopien som kan bjuda oss på traditionell mat. Men tills dess får vi bjuda oss själva på matresor av detta slag. 😉 Vi funderade faktiskt på om det är en traditionell maträtt denna gryta eller om den är försvenskad men så läste vi i texten till receptet att författarna hade fått receptet från en bekant som var från Ghana och då måste ju denna gryta vara typisk för det landet.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.