vegetariska potatisplättar thailändska
vegetariska potatisplättar thailändska

Thailändska potatisplättar med asiatisk vitkålssallad.

Onsdag 28 januari 2015

 

Dagen mitt i veckan är kommen och så även vår vegetariska dag. Då passar det ju bra att även bjuda er på en gnutta god vegetarisk mat, faktiskt är detta vår middag från i söndags. Ända sedan i höstas försöker vi äta vegetariskt två gånger i veckan (fast det visste ni säkert redan!) och det lyckas vi väldigt bra med. Det finns ju så mycket gott att sätta tänderna i om man bara öppnar upp sina ögon och vågar prova nytt så ibland känns det som att de vegetariska dagarna inte riktigt räcker till. Men vi har insett att vi inte är riktigt lika duktiga på att få ut alla dessa goda köttfria recept här på bloggen, skärpning till oss!

Hur ser det ut hos dig, hur ofta äter du vegetariskt? Bara av ren nyfikenhet undrar vi också vilken vegetarisk maträtt som är din favorit om du har en? Tipsa gärna oss och länka till receptet i din eller någon annans blogg, annars kan du skriva ner ditt recept som en kommentar eller maila oss. Kanske din favorit blir vår favorit!?

thailändska potatisplättar asiastisk vitkålssallad

Kokade du för många potatisar? Då kan du använda dig av dem nu. De här mjuka thailändska potatisplättarna har mycket smak och de känns fräscha och spännande. De får lite tuggmotstånd av de grovhackade och rostade cashewnötterna. Smaken av kokosmjölk anas och ger fin fyllighet. Thaicurryn, röd currypasta, ger en behaglig och mild hetta. Ingefäran finns där och är tydlig men utan att ta över.

Potatisplättarna, där vi får tacka Köksalmanack 2015 återigen för ett fantastiskt recept, fick sällskap av en enkel men mycket god asiatisk vitkålssallad som vi hittade receptet på här. Tänk dig en 3-veckors sallad med lite asiatisk touch. Även här finner man färsk ingefära som är så gott. Börja med att göra salladen för den blir bara godare om den får stå och dra sig en stund. Gör den ännu hellre dagen innan och passa på att göra en större sats, den kommer att gå åt. Vitkålssalladen kan förvaras flera dagar i kylskåp.

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

Asiatisk vitkålssallad:

150 g vitkål (utan rot)
150 g morötter, skalad mängd
20 cm purjolök, gärna det gröna (vi använde istället hela salladslökar, 5-6 stycken)

Dressing:
3 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
20 g färsk ingefära

 

 

 

Grovriv morötterna på rivjärn. Finstrimla vitkålen. Skiva purjo-/salladslöken. Blanda alla grönsaker i en bunke.

Blanda olja, vitvinsvinäger och kryddor. Riv ner ingefäran och blanda. Häll dressingen över grönsakerna och blanda runt. Låt stå och dra i kylskåp.

 

 

 

 

Thailändska potatisplättar:

(ca. 16 stycken)

 

 

1 dl naturella cashewnötter
2 dl kokosmjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk röd currypasta
1 1/2 msk riven ingefära
4 kokta potatisar
1/2 kruka färsk koriander
1 tsk salt
majsolja till stekning (eller annan smakneutral olja)

 

 

 

Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna så de blir gyllenbruna. Lägg över på en tallrik och låt kallna.

Blanda kokosmjölk och vetemjöl till en tjock smet, krydda med currypasta och riven ingefära och blanda väl.

Grovriv de skalade, kokta potatisarna och blanda ner i smeten. Grovhacka cashewnötterna och rör ner även dem. Plocka och hacka koriandern och blanda i.

Värm stekpannan med majsolja och klicka i smeten med hjälp av en matsked till ganska små biffar. Platta till dem med stekspade och stek på medelvärme tills de blir gyllenbruna på bägge sidor.

 

asiatisk vitkålssallad thailändska potatisplättar

vegetariska potatisplättar thailändska

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.