stekt ris räkor ägg sweet chilisås edamamebönor
stekt ris räkor ägg sweet chilisås edamamebönor

Stekt ris med räkor, edamamebönor och sweet chilisås.

Tisdag 5 juli 2016

 

Den här maträtten kittlade verkligen våra smaklökar på ett högst angenämt sätt när vi igår provade att göra den för allra första gången. Just därför kommer även ni att få ta del av den. En lättlagad och mättande maträtt med asiatiska toner toppad med räkor. Känner man inte för räkor fungerar maträtten visst att äta utan också och då blir den vegetarisk med för de som ändå äter ägg.

Här kan man använda vilket ris som helst, nykokt eller på rester från tidigare middagar. Perfekt när man vill minska matsvinnet och inte vill äta bara dagsgammalt tråkigt ris. Vi använde oss av jasminris som vi kokade dagen innan och sedan tog det inte lång stund innan middagen var serverad.

 

stekt ris asiatisk mat räkor lime soja sweet chilisås edamamebönor lättlagat

Extra mättande blir denna maträtt tack vare de uppvispade äggen som rörs ner i det stekta riset, hela sex stycken ska ner i grytan. De knapriga edamamebönorna ger fin grön färg på tallriken. Smaksätter gör man med kinesisk soja och sweet chilisås. Sesamoljan som man steker i och som vi även droppade över på tallriken ger en fin nötig touch som går fint ihop med de övriga smakerna.

Här provade vi också en ny produkt som återfanns i vår senaste Smakbox, nämligen en sojaglaze från Ponti som är en kombination av balsamvinäger och sojasås. Några droppar runt portionen och även lite på toppen av räkorna gjorde susen.

Apropå Smakbox, vår rabattkod ”LIVSNJUTARNA” ger 15% rabatt på din första box och gäller tills vidare för alla nya prenumerationer som görs via Smakbox hemsida. Priset för en box är 189 SEK men butiksvärdet ligger på 350-450 SEK. Nästa box skickas ut i mitten på augusti.

Receptet har vi Matmagasinet att tacka för.

 

 

4-6 portioner.

 

 

1 gul lök
1/2 purjolök
1 msk solrosolja och 1 msk sesamolja till stekning
1 tsk curry
4 portioner kokt ris (vi använde jasmineris)
6 ägg
250 g edamamebönor (gröna sojabönor)
2 msk sweet chilisås
2 msk kinesisk soja
salt, svartpeppar

 

Till servering:

räkor
färsk persilja
limeklyftor
sesamolja
sojaglaze

 

 

Skala och ansa lök och purjolök. Finhacka gul lök och skär purjolöken i tunna skivor. Hetta upp oljan i en traktörpanna/wokpanna och fräs all lök några minuter. Tillsätt curryn och stek ytterligare en minut.

Tillsätt det kokta riset och låt steka 5 minuter. Vispa ihop äggen i en skål och häll dem över risblandningen i stekpannan. Rör hela tiden så att äggen fördelar sig jämnt i riset. Tillsätt edamamebönorna och stek i 4 minuter.

Rör ner soja och sweet chilisås i riset och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera det stekta riset med skalade räkor, lime och lite persilja. Droppa över lite sesamolja samt sojaglaze.

 

stekt ris räkor edamamebönor sweet chilisås sesamolja lime

 

stekt ris räkor ägg sweet chilisås edamamebönor

 

Hej och hå, jobba på för nu är det inte många dagar kvar innan semester 2016 är ett faktum. Herr W ståtar redan imorgon med en ledig dag mitt i veckan men så har han jobbat i ett sedan i fredags. Bråda tider på ICA:s centrallager för färskvaror ska ni veta. Men där får man också nys om många nyheter som är på gång ut i butikerna.

Eftersom inga planer är spikade inför semestern bollar vi lite idéer sinsemellan som bäst. Vi har faktiskt en lista som vi fyller på vartefter med platser/saker vi vill uppleva och upptäcka. Ganska högprioriterat detta år känns det som att Taxinge slott är med norra Europas största kakbord med minst 65 sorter. Inte så konstigt med tanke på att ”Hela Sverige bakar” spelas in på området och just därför vill vi dit eftersom programmet alltid varit en favorit hos oss. Den som lever får se om vi tar oss till Nykvarn där slottet ligger eller inte.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.