butternutsoppa kokosmjölk chili
butternutsoppa kokosmjölk chili

Soppa med butternutpumpa, kokos och chili.

Onsdag 27 augusti 2014

 

En kylig morgon till trots (endast +5 när väckarklockan ringde) har det varit en helt fantastiskt varm höstdag. Eller ska man kalla det sensommardag (än är det ju bara augusti) och det har varit riktigt t-shirt-väder. Sol från en klarblå himmel är inte något vi varit bortskämda med den senaste tiden. Härligt! Och bara för den skull tog vi oss en uppfriskande kvällspromenad mellan varven till tvättstugan som var kvällens programpunkt.

butternutsoppa kokos chili

Gul som solen är även denna soppa. Underbart krämig och mättande med perfekt balans mellan kokos, butternutpumpa och morötter med en liten chilikick. Hur stark chilismak den ska ha väljer man själv. Vi var lite skeptiska till hur denna soppa skulle passa våra smaklökar men inte hade vi behövt vara oroliga. Denna färggranna och goda soppa kommer definitivt besöka vårt middagsbord fler gånger. Vem vet, kanske den dyker upp även hemma hos er?

Receptet hittade vi här för er som undrar. Men här nedan hittar ni det självklart med våra egna små justeringar.

 

4-6 portioner.

 

300 g morötter, oskalad vikt
salt
1 liter grönsaksbuljong
1 butternutpumpa
olivolja, smör
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
finhackad chili
svartpeppar

 

 

Skala morötter, lök och pumpa. Dela pumpan och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär morötter, lök och pumpa i mindre bitar. Lägg allt i en traktörpanna och stek under omrörning på svag värme i olivolja och smör ca. 10 minuter.

Tillsätt buljongen och låt koka sakta ca. 20 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt sedan kokosmjölken och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar samt finhackad chili efter behag.

Servera gärna ett gott bröd till soppan. Vi knaprade i oss hembakt fröknäckebröd bakat med Risentas färdiga fröblandning.

 

soppa kokos chili butternutpumpa
En spännande soppa med smak av butternutpumpa, kokos och chili.

butternutsoppa kokosmjölk chili

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Må gud förbjuda att hösten redan är här 😉 även om det faktiskt är så det verkar 🙁 Hoppas verkligen på fler dagar som igår, till helgen t ex 🙂
    Pumpa har jag nog aldrig lagat något av, brukar mest använda dem som dekoration, så varför inte prova denna härligt solgula soppa, tänker jag. Ser och låter riktigt lockande.
    Må så gott! / Birgitta

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Personligen har vi inget emot att hösten är här, vi tycker att alla årstider har sin tjusning och skulle inte klara oss utan naturens växlingar. Men vi kan ju hoppas på en fin höst i alla fall.
      Pumpa är inte heller vi tillagar så mycket av så denna soppa överraskade verkligen och var en trevlig bekantskap. Trevligt att kunna inspirera dig!

      Svara

  2. Pingback: Soppor | Pearltrees

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.