dill citron knäcke kräftskiva
dill citron knäcke kräftskiva

Hembakat dill- och citronknäckebröd till kräftskivan.

Söndag 7 september 2014

 

Ack, dessa sköna söndagar, vad skulle man göra utan dem? Vilken fin uppfinning de är! En lång sittning vid det fint dukade frukostbordet och lite matplanering för kommande veckor och lyckan är gjord. Idag har dock frugan fått mysa själv med sin frukost för gubben jobbar visst. Men inte satt hon ensam och grämde sig för det, nej till sitt sällskap fanns nya numret av ”Söta desserter” (en tidning av Hembakat-redaktionen) samt ”Mitt kök”. Lite lagom trött är hon också, trött på ett skönt sätt och inte så där bakfylletrött som är outhärdligt.

Igår gick nämligen som traditionen föreskriver, årets upplaga av kräftskivan hos våra fina vänner Marie och Daniel ute på vischan. Deras (rivningshotade!) lada stod pyntad i kräftlig anda som alltid. Helmysigt och ett vinnande koncept! Vi tackar för en trevlig kväll i fina människors sällskap och den grymma hemmagjorda flädersnapsen. Och vi gick rika hem, både med god mat och dryck i magen, med glatt sällskap som värmde ända in i hjärtat och med en påse stora guldmynt.

 

”Det är inte illa, 
jag har apa, häst och villa.
Kappsäck full med pengar,
det är också bra att ha.”

Ja, frugan titulerar sig som vinnare av årets kräftskive-tipspromenad som alltid är ett lika trevligt inslag och som Marie pysslat ihop. Knepiga frågor av lämplig svårighetsgrad där första pris-tagerskan erkänner att många av svaren var ren gissning. Men det var jämnt i striden om topplatsen, det blev utslagsfrågan som fick avgöra. Gissa hur långt det längsta snöret i burken är??? Chokladpengarna smakar hård men rättvis vinnarkamp så här dagen efter. Någon fler som varit på kräftskiva i helgen?

dill- och citronknäckebröd

Till denna kräftskiva bidrog vi med hembakat knäckebröd med smak av dill och citron. Knaprigt och sprött. Ett mycket gott knäckebröd med fin balans mellan smakerna. När vi först såg receptet tänkte vi att mängden citron måste vara felaktig och att det bara skulle smaka surt – men icke! Knäckebrödet blev uppskattat och visst är det något speciellt med att baka sitt egna. Och att det var hembakat syntes klart och tydligt på de oregelbundna rutorna som ibland blev fyrkanter och med triangelinslag. Kanske blev det så mycket godare av bara det?

Degen var väldigt lätthanterlig och elastisk tack vare durumvetemjölet. Väldigt mjölstinn kändes den även om vi vägde upp mjölet enligt mängderna i receptet, men just därför behövdes inget mjöl vid utbakningen. Så det var nog rätt ändå. Receptet hittade vi i ”Allt om Mat – Festspecial” (april 2014).

Vi tipsar er, och även som ett kom ihåg till oss själva nästa gång detta knäckebröd ska bakas; nagga bröden med gaffel även om de kavlats med kruskavel. Annars riskerar de se ut som uppblåsta knäckeballonger när de kommer ur ugnen!

 

 

Cirka 60 bröd.

Ugnstemperatur: 250°C

 

Fördeg/raskdeg:

2 1/2 dl mjölk, rumsvarm
150 g durumvetemjöl (2 1/2 dl)
15 g jäst
1 tsk torkad dill

 

Bortgörning:

240 g vetemjöl (4 dl)
1 ekologisk citron, rivet skal
2 msk pressad citronsaft
1/2 msk flytande honung
1 1/2 tsk salt
2 krm hjorthornssalt (2 1/2 g)

 

Pensling:

vatten

 

Garnering:

flingsalt

 

 

Fördeg:
Blanda ihop fördegen och låt den jäsa övertäckt med plastfolie i rumstemperatur ca. 15 minuter.

Bortgörning:
Blanda resterande ingredienser, men inte saltet, i fördegen och arbeta i maskin till en smidig deg, ca. 6 minuter. Blanda sedan i saltet och arbeta ytterligare ca. 4 minuter. När man tillsätter saltet på slutet stärks glutentrådarna i degen. Låt degen vila övertäckt med plastfolie ca. 30 minuter.

Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla därefter med kruskavel och/eller nagga tätt. Sporra varje platta i bitar, ca. 5 x 8 cm och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Spraya eller pensla bröden med vatten och strö flingsalt över.

Grädda knäckebröden mitt i ugnen ca. 7 minuter. Låt kallna på galler och förvara sedan i lufttät burk.

 

hembakat dill citron knäcke

Hembakat knäckebröd med smak av dill och citron passar fint på kräftskivan.

dill citron knäcke kräftskiva

Det ska synas att det är hembakat för det blir så mycket godare då!

knäcke dill citron kräftskiva

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.