gubbröra västerbottensost krämig matjessill ansjovis sommarmat
gubbröra västerbottensost krämig matjessill ansjovis sommarmat

Gubbröra med både matjessill och ansjovis samt Västerbottensost.

Lördag 2 juli 2016

 

Viss mat kan verkligen det där med att locka fram semesterkänslan hos en bara genom att man äter den. Gubbröra är absolut en av dem! Även om vi har en vecka kvar att jobba innan fyra lediga veckor väntar på oss så känns det slappt och skönt inombords och det tackar vi delvis denna matiga och krämiga gubbröra för.

Hittills har vi haft vår favorit bland gubbröror som görs på enbart matjessill (för recept klicka här) men nu kändes det som att det var läge för att vara modiga och prova något nytt. Nu samsas både ansjovis och matjessill i denna variant och säg det som inte blir godare med Västerbottensost.

 

gubbröra matjessill ansjovis västerbottensost krämig

Västerbottensost är ingen självklar ingrediens i gubbröra men vi hoppas inte det kommer att viftas med några pekpinnar mot oss. Denna version kanske blir årets sommarplåga på vårt matbord för så god var den?!?

Det fina med gubbröra är att man kan äta den på frukostmackan, som en lättare lunch ihop med färskpotatis, som aptitretare, i en buffé eller som förrätt, som en del av middagen, på kvällsmackan eller när magen knorrar precis innan läggdags och man behöver lite nattamat för att kunna sova gott. Gubbröra är alltså alltid rätt oavsett tillfälle och tidpunkt!

Gör gärna gubbröran kvällen innan så får smakerna gotta till sig lite, den blir bara godare då.

 

 

1 burk matjessill, à 200 g (vi använder Klädesholmens)
4 ansjovisfiléer (Grebbestad)
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
1 1/2 dl riven Västerbottensost
1 msk kapris
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 1/4 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
svartpeppar
lite sillspad

 

 

 

Skala och finhacka löken. Skala och hacka äggen. Hacka kaprisen. Skär matjessillen och ansjovisen i små tärningar. Finhacka dill och gräslök. Blanda ihop alla ingredienser och rör om väl. Smaka av med sillspad och peppar. Låt stå i kylskåp ett dygn innan servering.

Servera gubbröran ihop med ditt favoritbröd, vi äter gärna ett gott knäckebröd eller knaprigt tunnbröd till.

 

gubbröra krämig matjessill ansjovis västerbottensost

 

gubbröra västerbottensost krämig matjessill ansjovis sommarmat

 

Denna helg går i arbetets tecken för herr W men det kan väl passa ganska bra om man ser till vädret. Vågar vi hoppas på uppehåll till kvällen så vi kan tända grillen och prova den där kalkonsalsiccian från Zeta som väntar på att bli uppäten.

Annars har vi inga direkta planer och det är rätt skönt. Någon semesterångest gör sig heller inte besvär hos oss. Vi räknar ned med gott mod. Några spikade planer för långledigheten har vi inte mer än att restaurangen är bokad för att fira in semestern på fredagskvällen. En tradition som vi anammat för tredje året i rad nu. Kravet: en helt ny restaurang för oss och denna gång har valet fallit på ”Taverna Averna” utifrån menyn och mysig inredning. Upp till bevis!

Laddar du upp eller ner inför semestern? Dela gärna med dig av dina semesterplaner för vi är rätt nyfikna på er alla finingar. En mysig lördag till er alla!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Den röran var det mycket gott i.
  Älskar röror av olika de slag. Och de passar som sagt vid alla tillfällen, både till vardag och fest.
  Mina planer och semesterångest har ni ju redan tagit del av så dem besparar jag er här 😉
  och önskar er istället en riktigt skön och avkopplande semester när det är så dags!

  Trevlig lördagskväll! Kramar Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi kan väl säga att vi är rörande överens om att röror är gott till det mesta! 😉
   Kramizar!

   Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Så gott med västerbottenost i, vi kan inte mer än hålla med er – vad blir inte godare med den osten?!
  Här är det semester från och med i morron, tre veckors avkoppling och vi ska göra det bästa av den. Håkan varvar inte precis ner innan sin ledighet, snarare tvärtom så måste lagret vara påfyllt. Det går åt mer än någonsin av alla godsaker nu när det är sommar:) För Anki är det tvärtom, barngruppen minskar och det blir lugna gatan på jobbet.

  Hoppas ni har en härlig ledighet,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det har vi inte tänkt på att vissa måste gasa på in i sista stund innan semestern, hoppas Håkan snabbt fick chans att varva ner. Vi hade en grym semester, den bästa på flera år känns det som! Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.