vildsvinsytterfilé citrongräddsås nyår huvudrätt
vildsvinsytterfilé citrongräddsås nyår huvudrätt

Vildsvinsytterfilé med basilika- och parmesanpotatispuckar samt citrongräddsås.

Tisdag 6 januari 2015

 

Vi fortsätter beta av vår nyårsmeny som utlovat och nu är vi framme vid självaste huvudrätten som var lite av det vildare slaget. Eftersom det var vi som var huvudrättsansvariga kände vi för att frångå den traditionella oxfilén (som dessutom var slut i affären när vi väl kom oss iväg för att handla). Valet föll på ytterfilé av vildsvin som inte alls är svårare att tillaga än vilken vanlig fläskfilé som helst. Det enda som skiljer är smaken och känslan av att äta lite lyxigare filé.

vildsvinsytterfilé ugnsstekt

Det svåra är alltid att beräkna åtgång av kött tycker vi. Vi tittade på olika sidor som kom med förslag på ca. 125 g kött per portion när rätten ingår i en 3-5 rätters middag. Det tyckte vi lät i minsta laget och hellre att vi tillagar för mycket (och vi får rester att äta dagen efter) än att gästerna inte får äta sig så mätta som de vill. Därför dubblerade vi den rekommenderade mängden och stod kvar med en köttskiva när gästerna ätit klart.

Lyxiga potatismospuckar smaksatta med basilika och parmesanost kändes också lite festligare som tillbehör och var ett fullgott alternativ till den vanliga potatisgratängen. Potatispuckarna var också bra på det sättet att de kunde förberedas ända fram till själva gratineringen, redan dagen innan om man ville det. Ju mer som kan förberedas en festkväll desto mer kan man ägna sig åt gästerna när de anländer.

Citrongräddsåsen rörde vi också ihop på förmiddagen för att bara snabbt värma på tills det var dags att sätta sig ner och äta middag. Denna sås var verkligen häftig och något utöver det vanliga. Den doftade smörkola och hade en fin touch av citron som gick väldigt fint ihop med de andra beståndsdelarna. Till allt detta stekte vi bara lite blandade grönsaker i olivolja för att få lite mer färg på tallriken.

Receptet hittade vi på denna sida.

 

 

 

 

6 portioner.

 

 

 

Kött:

ca. 1 1/2 kg ytterfilé av vildsvin
salt
svartpeppar

 

 

 

Citrongräddsås:

2 msk ljust muscovadosocker
1 msk socker
4 1/2 msk färskpressad citronjuice
4 1/2 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
idealmjöl
salt, svartpeppar

 

 

 

Potatismospuckar:

1200 g skalad, mjölig potatis
1 1/2 kruka färsk basilika
6 dl riven parmesanost + 1 dl att strö över
3 äggulor
knappt 1 dl olivolja
2 1/4 tsk salt
svartpeppar

 

 

 

Grönsaker:

2 gröna zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja + smörklick
salt, svartpeppar

 

 

 

 

 

Köttet:
Låt köttet ligga framme en stund så det inte är kylskåpskallt. Värm ugnen till 175°C. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället och placera den mitt i ugnen. Låt filén steka tills den uppnått en innetemperatur på 65°C. Ta ut köttet och lossa termometern, svep in filén i aluminiumfolie och låt köttet vila 15 minuter. Skär köttet i skivor.

Såsen: 
Smält sockret i en kastrull och låt sockret bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och häll i citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde. Låt såsen koka sakta i 10-15 minuter och red sedan av under omrörning med lite idealmjöl (som kan hällas direkt ner i såsen utan att den klumpar sig). Smaka av med salt och peppar.

Potatismospuckar:
Plocka och hacka basilikabladen. Skala potatisen och skär den sedan i mindre bitar. Koka den helt mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av ca. 20 sekunder. Stompa potatisen och blanda med olivolja, basilika, parmesanost, salt och svartpeppar. Smaka av och blanda sist ner äggulorna. Spritsa, skeda upp eller använd en smord muffinsform av aluminium till hjälp för att forma potatismospuckarna som blev ca. 18 stycken. Lägg upp dem på bakpappersklädd plåt. Hit kan man förbereda potatispuckarna redan dagen innan! Innan servering strör man på parmesanost (1 dl) innan man värmer på och gratinerar potatisen så osten får fin färg i 200°C, 15-20 minuter. Dubbelkolla så att potatispuckarna är varma rakt igenom!

Grönsakerna:
Skölj grönsakerna. Kärna ur paprikorna och strimla dem. Dela zucchinin på hälften längs med och skär sedan i skivor. Hetta upp  olivolja och lite smör i en traktörpanna och fräs grönsakerna tills de blivit mjuka. Krydda med salt och peppar.

 

vildsvinsytterfilé citrongräddsås nyår huvudrätt

 

 

Lediga som vi båda varit idag (igen!) kan vi konstatera att vi lätt har vant oss vid dessa korta arbetsveckor. Men lite dagvill blir man allt, för plötsligt är en måndag både måndag och fredag och en tisdag är en söndag följt av en måndag som är en onsdag. Ja, ni hajjar! Det gäller att ha koll på sin kalender. Men det känns otroligt bra att det endast är tre arbetsdagar så är den riktiga helgen här igen. Lite mjukstart är aldrig fel för sedan skådas inga extra röda kalenderdagar förrän påsken nalkas. Men den vill vi inte ha riktigt än för allt har sin tid och tjusning! Och så även regnet som trummar mot köksfönstret i skrivande stund.

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.