tiramisu savoiardikex marsala
tiramisu savoiardikex marsala

Tiramisú.

Söndag 31 augusti 2014

 

Det är år och dag sedan vi senast trollade fram denna klassiska italienska dessert – tiramisú – så nu var det verkligen på tiden. Bibbity-bobbity-boo så var det gjort! Det går snabbt när man väl bestämt sig och köpt hem alla ingredienser.

Ett fantastiskt gott sätt att välkomna hösten. Veneziansk afton (stugsista i Norrland) firades i våra hemtrakter igår kväll, alltid sista lördagen i augusti, ett sätt att hylla sommaren som varit och ta emot den annalkande hösten. Inte för att man för den skull bommar igen sommarstugan helt om vädret ännu är varmt och behagligt men det är ändå innebörden av firandet. På många håll tänds brasor längs stränder, färgglada ljuslyktor sprider sitt stämningsfulla ljus och en och annan krutluktande smällare fyras av. Tyvärr glider den traditionen ifrån oss allt mer med det geografiska avståndet.

Herremannen i hushållet kommer så väl ihåg alla dessa venezianska aftnar vid stranden hos farmor och farfar i barndomens dagar. Hans farfar bjöd alltid på ett dignande smörgåsbord till släkten som samlades för gemensam samvaro. Denna fina tradition har vi tänkt föra vidare nu hemma hos oss men istället för att avnjuta dessa lyxiga smörgåssnittar igår kväll (ja, efter både middag och dessert fanns helt enkelt inget ledigt utrymme i magsäcken) fick denna sköna söndag börja på det allra lyxigaste sätt. Frukostsnittar de luxe i tre olika utföranden, mumsfilibabba och snittsigt värre!

Tiramisu

Men åter till denna italienska delikatess. Krämigt och gott är det allt med tiramisú. Mascarponesmeten smaksatt med marsalavin mellan kaffedoppade savoiardikex och ett rejält lager med kakao. Tänk bara på att tiramisú är väldigt mättande så har man inte en separat sötsaksmage får man allt låta bli att föräta sig av maten eller springa en runda runt kvarteret innan efterrätten dukas fram.

Det är väl på sin plats att även utfärda en liten varning här för dig som är känslig för koffein. Vill man ha en god nattsömn bör man antingen hoppa över denna läckerhet på kvällskvisten eller använda sig av koffeinfritt kaffe. Detta kan frun i huset konstatera efter en något sömnlös natt. Men det fick det vara värt!

Detta är en efterrätt som går alldeles utmärkt att förbereda en dag i förväg. Den blir bara galet godare av att stå i kylskåp till nästa dag eller i minst några timmar får du räkna med.

Vi har hittat den perfekta glasformen att lägga tiramisún i till nedanstående mängd. Precis så att sex savoiardikex ryms på formens botten och den hittar man på IKEA:s köksavdelning vid namn ”Förtrolig” med måtten 17 x 23 x 9 cm för endast 49 SEK.

Uppdatering 21/9 2014:
Vi har nu testat att frysa in rester av tiramisún och det gick alldeles ypperligt. Smakar som den ska även efter en runda i frysen. Vill man inte tina upp alla rester (om det nu blivit något över!) så kan man använda en varm kniv att skära upp en lagom bit.

 

 

4-6 portioner.

 

 

2 äggulor (av stora ägg)
4 msk socker
2 msk marsalavin
250 g mascarpone
12 saviardikex
1 1/2 dl starkt kaffe (ev. koffeinfritt)
1 msk kakao

 

Garnering:

1 msk kakao

 

 

Lägg äggulor och socker i en bunke och vispa sedan till en jämn och ljusgul luftig smet. Tillsätt mascarpone och marsalavin och vispa till en jämn blandning.

Häll kaffet i en vid djup tallrik och doppa savoiardikexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det fuktade kexet med undersidan upp i en lämplig form. Tänk på att doppa kexen snabbt, 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet för det ska inte bli genomblött eftersom kexen suger snabbt åt sig av vätskan och får sockerkakekonsistens.

Lägg de första sex savoiardikexen på bottnen av formen. Bred på hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakaon. Lägg på de sista sex kexen och bred på det sista av marscarponesmeten.

Låt tiramisún stå i kylskåp fram till servering, minst ett par timmar men gärna till följande dag för det blir den bara godare av. Precis innan servering siktas kakaon över desserten.

 

 

 

En klassisk och krämig tiramisú.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.