parmesangratinerad torsk morots- zucchinisallad
parmesangratinerad torsk morots- zucchinisallad

Parmesangratinerad torsk med zucchini- och morotssallad.

Tisdag 2 september 2014

 

En enkel fiskrätt på fryst torsk att tillaga i ugn en helt vanlig vardag tänkte vi fresta er med nu. Detta blev även vår middag ikväll och fick med beröm godkänt. Ja, annars hade den nog inte hamnat här som du förstår.

Vi är inte de allra duktigaste på att servera sallad till våra måltider. Missförstå oss inte, vi äter väldigt mycket frukt och grönsaker men kanske inte just i salladsform fastän det är så gott. Men ikväll lyckades vi även med detta! Vi har till och med infört två vegetariska måltider i veckan nu när vardagen drog igång efter semestern. Och för det ger vi oss själva en klapp på axeln. Än så länge går det riktigt bra. Hur ser det ut hemma hos dig, vegetariskt eller inte?

torsk parmesan gratinerad

Men över till firren igen då. Vi behövde göra slut på en bit parmesanost, annars har den där ostbiten en förmåga att hamna långt bak i kylskåpet och när vi väl hittar den är den lätt blå- och grönprickig och gör inte längre någon kulinarisk nytta. Är det någon mer som känner igen sig eller är vi helt enkelt för ärliga nu?! Plötsligt dök detta recept upp som på beställning och som vi hittade här. Krämigt och gott med en fin underton av basilika och med ens var det där fiskblocket nästintill lyxig vardagsmat.

 

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

600 g torsk (vi använde fryst i block)
100 g riven parmesanost
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
saft från 2 citronklyftor
3 tsk hackad basilika (vi använde fryst)
salt, svartpeppar

 

 

Tina torsken om du använder djupfryst. Dela upp fisken i filéer, salta och peppra på båda sidorna och lägg ner dem i en smord ugnsform.

Blanda crème fraiche med parmesanost, pressad vitlök, citronsaft och basilika. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över torsken som ett täcke.

Tillaga i ugnens mitt ca. 15 minuter tills osten fått fin gyllenbrun färg och tills fiskköttet är vitt och tillagat. Låt stå en kort stund och dra under aluminiumfolie innan servering. Vi valde att äta fullkornsris till denna fisk.

 

 

Zucchini- och morotssallad:

250 g morötter
1/2 zucchini

1/2 dl mild olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar

 

Skala morötterna och skölj zucchinin. Riv grönsakerna grovt. Blanda ingredienserna till vinägretten och häll över grönsakerna. Blanda och låt stå en stund innan servering.

 

parmesangratinerad torsk morots- zucchinisallad

Torsk under krämigt parmesantäcke med en fräsch zucchini- och morotssallad.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Det där låter gott. Det ska jag laga till redan i kväll, jag känner nu att jag ”snöat in” på gamla recept. Hahaa, det där med ostbitar längst bak i kylskåpet känner jag till. Ojoj, vilka ”rariteter” jag hittar där mellan varven. – Förresten gjorde jag er morotskaka med fetaostglasyr i helgen. Den blev mycket god. Alltså strykande åtgång som vanligt!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Hoppas du gillade denna firre!
   Och va roligt att du kom dig för att baka morotskakan. Den är minst sagt beroendeframkallande.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.