Hembakta pitabröd
Hembakta pitabröd

Hembakta pitabröd.

Känner du för att baka egna pitabröd kan du alltid slänga ett öga på vårt recept. Pitabröd som vi försökt få lite hälsosammare med att inte använda enbart vetemjöl och därmed även höja mättnadskänslan. Det är inte svårt att baka dem, tar i och för sig en liten stund längre än om du går till affären och handlar, men du vet i gengäld precis vad bröden innehåller. Sen är det alltid mysigt att stå med händerna i en deg. Eller är det bara vi som tycker så? För att inte glömma den underbara doften av nygräddat bröd!

Pitabröd är perfekta att ha i frysen. Bara att ha i valfri fyllning (sallad, någon röra, strimlat kött) och vips har man en snabb lunch eller en mättande mumsbit att ta med på picknicken. En annan dag kommer vi att servera er recept på vad vi fyllde våra pitabröd med så låt inte ert nästa besök i vårt kök dröja alltför länge…

 

8 stycken.

Ugnstemperatur: 250°

 

3 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 nypa socker
1/4 dl solrosolja
1 dl grovt rågmjöl
2 dl dinkelmjöl
3-4 dl vetemjöl

 

Värm vattnet till 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, socker och olja. Blanda i rågmjöl och dinkelmjöl samt så mycket av vetemjölet som behövs för att degen ska släppa bunkens kanter och bli blank och smidig när du bearbetar den.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Forma en bulle av varje bit och låt dem jäsa ca. 20 minuter under bakduk på dragfri plats.

Kavla pitabröd

Kavla ut de jästa bullarna (utan att knåda dem först!) till runda kakor, ca. 15 cm i diameter. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter på arbetsbänken under bakduk. Flytta dem försiktigt över på en bakpappersklädd plåt och lägg dem med ”avigsidan” upp.

Grädda pitabröden mitt i ugnen 6-8 minuter tills de pöst upp och känns lätta. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Nygräddade pitabröd

Pösiga och nygräddade pitabröd, innan luften gått ur dem…

 

Skär en ficka i pitabrödet och fyll med precis vad du vill.

 

Hembakta pitabröd

Med hembakta pitabröd har du koll på innehållsförteckningen.

 

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.