Grillade karréspett med grön sallad
Grillade karréspett med grön sallad

Grillade karréspett med sparris- och avokadosallad samt glassigt värre i Göteborg.

Ännu en härligt solig sensommardag har vi här hos oss. I rådande semestertider är det lätt hänt att man blir ”dagavill” och knappt kan urskilja vardag med helg. Men nu verkar vi ha koll på att det är fredag idag om ingen av er protesterar… så vad passar inte bättre än att vi tipsar er om en lättfixad fredagsmysmiddag från grillen.

Fläskkarré är perfekt att marinera en kortare stund och lägga på grillen. Med sitt insprängda fett blir den inte torr samtidigt som den kan varieras i nästintill det oändliga. Idag tar grisen på sig en lätt kappa av spiskummin och till sitt sällskap får den en busenkel och somrig sallad med avokado och sparris. Det ska vara lätt att äta gott!

Receptet är ur ICA-Kuriren (27-28/2013) men vi har ökat på mängden kött för fyra portioner och därmed fördubblat ingredienserna till marinaden. Vi tycker att 500 g kött lät lite väl snålt…

 

4 portioner.

 

600-800 g skivad fläskkarré

Marinad:

Marinerade fläskkarréspett2 msk soja
2 msk flytande honung
2 msk rapsolja
2 tsk spiskummin
1 stor vitlöksklyfta

 

 

Sallad:

500 g grön sparris
2 avokado
spröd salladsmix

 

Vinägrett:

1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 krossad vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

 

Blötlägg grillspetten om ni använder de av trä.

Skär köttet i långa bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och ringla över köttet. Vänd runt så att allt kött får marinad på sig. Ställ i kylen så länge du gör allt det andra.

Ansa och koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten (tar endast några minuter beroende på sparrisens tjocklek). Halvera och gröp ur avokadon, dela i mindre bitar. Lägg upp på ett fint serveringsfat med salladsmix underst toppad med halverade sparris samt avokadobitar.

Vispa ihop vinägretten och smaka av med salt och peppar. Ringla den över salladen.

Ta fram det marinerade köttet ett bra tag innan det ska grillas och trä upp på spett. Grilla runt om så att spetten får fin färg och blir genomgrillade. Salta och peppra. Servera varma till salladen.

 

Sommarsallad med avokado och sparris

En somrig sallad med sparris och avokado är gott till grillat.

Fredagsgott från grillen

Fredagsgott från grillen!

 

Fredagsgott från grillen

Spiskumminmarinerade grillade fläskkarréspett med sommarsallad.

 

Här följer ett glassigt tips till er som befinner er i Göteborg. Tänk er glass som tillagats på enbart naturliga och färska råvaror. Där glassen är fullproppad med frukter och bär som plockats till stor del av tillverkarna själva. Där glasstillverkningen ses som ett hantverk och sker helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Ja, detta glassmakeri finns verkligen på riktigt och heter Johannebergs glass och finns på Gibraltargatan 60.

Johannebergs glass

Glassmakeriets filosofi

 

 

 

 

 

Vi tog en sväng förbi där igår för vädret krävde verkligen sin glass. Mycket fanns där att provsmaka av både sorbet och vanlig glass men till slut valde vi glassmakerna kardemumma, saffran, hallon-björnbär samt vitchoklad. Yammiieee!

Underbart fräsch glass som inte var alltför söt och sliskig, helt i vår smak. Tänk er att äta en glass som smakar bullar eller lussekatter och hallon-björnbärsglassen var verkligen riktigt bärig. Även om magarna var mer än nöjda kunde vi inte låta bli att smaka även på deras citronsorbet, jösses säger vi bara! Underbart syrlig, precis som vi vill ha den. Sätt namnet Johannebergs glass bakom örat kära bloggläsare! Och glöm inte att ha kontanter med er när ni går dit för de tar inte kreditkort.

Sorbet i mängder

Glassig beslutsångest

 

 

 

 

 

 

Johannebergs mumsiga glass

Man såg verkligen att glassen inte innehöll några konstigheter för när den smälte ner i bägare blev den rinnig, inte som de man köper i affär som blir mer trögflytande… Vi kommer helt säkert att besöka glassmästarna igen och hoppas då att de har sin omtalade ölglass i glassdisken…

 

Glassig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. villaherberts

  Åh, ni har hittat Sveriges godaste glass. Min dotter bor ca 200m därifrån om man genar över från Viktor Rydbergsgatan. Citronsorbén är himlagod. Det finns en glassbutik till med hemgjord glass på Linnégatan, som inte heller går av för hackor, var där vid mitt senaste besök för en vecka sedan. Tack för alla fina recept.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Lyllos din dotter som bor så nära glasshimlen! 🙂
   Glassbutik på Linnégatan, den får vi allt spana in, vi har ju en vecka semester kvar! 😉
   Vad härligt att du gillar våra recept, tack! Och tack för att du läser vår blogg!

   Svara

 2. Tina

  Vad gott med glass som är gjord på äkta råvaror!!
  Ölglass låter hrmmm….spännande fast jag hade nog inte prövat den!!
  Kram

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi läste en artikel om ägarna redan förra sommaren där deras ölglass specifikt nämndes och ända sedan dess har vi filurat på den. Så lite synd att den var slut nu när vi äntligen tog oss dit men en desto större chans att vi kommer att besöka stället igen när vi vet att de har sin ölglass på plats. Udda saker och smaker griper tag i vår uppmärksamhet på olika sätt 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.