IMG_4889-Kopia.jpg
IMG_4889-Kopia.jpg

Brieost i ugn i två varianter.

Ostälskare, se hit! Brieost i ugn blir ofantligt krämig och god. Minimal ansträngning och få ingredienser gör att vem som helst kan lyckas med denna efterrätt som är av det maffigare slaget. Perfekt att servera efter en lättare soppmiddag eller efter en måltid med fisk och skaldjur.

Ugnsvarm brieost dyker förr eller senare upp på ”alla” matbloggar vi följer och nu har alltså turen kommit även till oss. Och vi blev inte alls besvikna, snarare lyriska över hur något så enkelt kan vara så farligt gott.

 

IMG_4886 - Kopia

 

Vi får väl passa på att inflika att denna efterrätt borde klassas som av det lite hälsosammare slaget. Inget vitt socker tillsatt utan honungen eller råsockret får söta. Brieosten är toppad med nyttigheter såsom nötter och mandlar. Och ost i sig innehåller bra fetter.

Vi har testat två varianter; den första med enbart nötter, honung och lite flingsalt och den andra med nötter, råsocker och portvin. Vi föredrog det första alternativet men den andra var inte heller fy skam. Ni får testa er fram vilken som blir er favorit.

Tänk på att använda er av en rund eller oval brieost som inte har skurits i bit för annars riskerar osten rinna ut i formen av ugnsvärmen.

Vi kan också tipsa om att denna efterrätt går minst lika bra att tillaga på grillen. Svep då in brieosten i dubbla ark av aluminiumfolie som du försluter väl och låt stå på grillen ca. 10 minuter.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Brieost i ugn med nötter:

2 portioner.

 

200 g brieost
flytande honung
naturella nötter av valfri sort (mandlar går också bra)
en nypa flingsalt

 

Låt brieosten ligga framme i rumstemperatur en stund. Skär några snitt i osten och ringla honung över. Strö över nötter så mycket som får plats (och gärna lite till) och strö över lite flingsalt. Ringla ännu mera honung över härligheten.

Sätt in brieosten i ugnen ca. 5 minuter och njut av den genast, gärna tillsammans med ett glas vitt efterrättsvin eller ett helt vanligt vitt vin av den sötare sorten.

 

IMG_4889 - Kopia

 

 

 

Brieost i ugn med portvin:

 

IMG_4988 - Kopia

 

2 portioner.

 

200 g brieost
knappt 1 msk ljust muscovadosocker
1/4 dl naturella nötter
1/4 dl portvin

 

Lägg brieosten på dubbla ark av aluminiumfolie. Strö över muscovadosocker och nötter. Vik upp kanterna och häll över portvinet. Förslut aluminiumpaketet helt och in i ugn med det i ca. 8 minuter. Akta er för ångan när ni öppnar foliepaketet. Avnjuts omedelbums, gärna med lite portvin i dessertvinglaset.

 

IMG_4990 - Kopia

 

Vi vet att många nya ansikten rör sig runt här på vår matiga blogg och det tycker vi är otroligt roligt. En kommentar här och en där och alltid blir vi lika glada, ibland så glada att det bubblar i magen. En bekräftelse på att vår lilla blogg faktiskt kan inspirera någon att gå ut i sitt kök och få sig lite mera wow i magen, som alltid är vår målsättning. Vi är så tacksamma för alla som hittar hit till vårt virtuella kök. Nu kommer frågan; hur hittade ni hit?  Och brukar ni rekommendera vår blogg till era nära och kära? Bara ren nyfikenhet från vår sida.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Galet gott är rätta orden! Och din variant såg också helt sjukt god ut 😉 Mera ugnsvarm brieost åt folket!
   Det samma till dig!

   Svara

 1. Amy's piece of cake

  Detta är verkligen såå gott! Jag upptäckte varm brie på ett julbord för några år sedan där de hade det som dessert… efter det var jag helt såld på detta och med honung och nötter är godast, så det så! Lördagskramar till er!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi håller med dig om att den är godast med honung och nötter… i alla fall tills vi testat fler varianter. 🙂
   Kramizar!

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Så gott är det, varianten med portvinet låter absolut extra god i våra öron (eller rättare sagt munnar…).
  När vi provade förra gången så körde vi med hjortronsylt, så gott och absolut inte sista gången vi gör det.

  Ha en bra vecka.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ååå med hjortronsylt låter inte heller fel… snart får vi nog upprepa succéen och testa nya varianter.
   En bra vecka till er också!

   Svara

 3. Willy Lönnerhed

  Varm brie tårta med hjortronsylt.
  Det lät ju bra körde i ugn 10 minuter, ökade till 20 minuter, hjortronen började rinna ut och blev brända, och testar, det var nog det ……….vi ätit tur att var har fin hjortronsylt som räddade kvällen. Hur tänkte du kan du ost eller är det bara skriva o ta några bilder. SORRY det är nog många som går på detta!

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.