IMG_6248-Kopia.jpg
IMG_6248-Kopia.jpg

Citronsorbet med basilikasting.

Länge har vi trånat efter att göra egen citronsorbet, sorbetto al limone. Men det har liksom aldrig blivit av. Plötsligt händer det! Man hittar receptet med stort R som bara måste testas. Som sätter igång smaklökarna och gör att man får torka bort snålvattnet som redan hunnit rinna en bra bit nedanför hakan.

Dock stod vi i valet och kvalet vad gäller basilikan. Basilika, inte basilika… hade vi haft en extra kruka av den varan hade vi kanske stått och plockat ett blad i taget. Ni vet som man brukar göra med prästkragar; älskar, älskar inte…

Älskar denna sorbet med precis lagom syrlig citronsmak gör vi definitivt! Syran slutar precis innan det börjar dra upp mungiporna mot öronen och det lilla stinget av basilika satt som ett smäck. Läskande, fräscht och supergott!

Citronsorbet för alltid tankarna till våra resor söderut… Malta… Kroatien… Kanske blir detta efterrätt hos dig till helgen?

Recept ur Zetas broschyr ”Via Toscana”.

 

4 portioner.

 

1 1/2 dl socker
1 dl vatten
1 gelatinblad + kallt vatten
3 stora basilikablad
1 dl pressad citronsaft
1 dl mjölk

 

Lägg en rostfri bunke i frysen att kallna (om du inte har glassmaskin förstås). Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca. 5 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull och rör om så att sockret löser sig. Ta bort kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladet och rör ner i sockervattnet tillsammans med basilikabladen. Låt sockerlagen svalna något.

Blanda ner citronsaft och mjölk och sila blandningen ner i den rostfria fryskalla bunken. Ställ in i frysen och räkna med att det tar 4-5 timmar innan sorbeten är genomfrusen. Men under den tiden tar du ut sorbeten med ca. 45 minuters mellanrum och rör den slät varje gång. Äger du en glassmaskin gör du givetvis sorbeten i den och har den klar på bara några minuter.

 

Sorbetta al limone

Får vi lov att presentera; citronsorbet med basilikasting.

 

Citronsorbet

Sorbetto al limone för tankarna till värme och medelhavsländer.

Citronsorbet med basilikasting

Fräsch och härlig syrlighet.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.