IMG_5630-Kopia.jpg
IMG_5630-Kopia.jpg

Solgula majs- och aprikosscones.

Vilken fin dag det har varit idag, solsken och så ljust. Men har vi varit ute och njutit av dagen till fullo? Nej, det kan vi inte påstå. Frun i huset har tillbringat dagen stående på jobbtrucken medan herremannen har legat nerbäddad hemma i sängen, däckad av feber. Och Neta tyckte så synd om sjuklingen när hon kom hem så för att ta in lite av solen till honom bakade hon dessa solgula scones med majsmjöl i.

Majsmjöl är naturligt glutenfritt och det gör således dessa scones helt glutenfria! I och med detta skapar vi även en ny kategori – baka glutenfritt. Vem vet om det trillar ner fler recept i den framöver…

 

Ekologiska aprikoser

De här sconesen innehåller torkade aprikoser som ger en härlig sötma. Visste ni att ”vanliga” torkade aprikoser (och även annan torkad frukt) besprutas med svaveldioxid (E220) som används som konserveringsmedel och även har en antioxidativ effekt. Av den anledningen valde vi att använda ekologiska aprikoser som dock inte har samma fina gula färg och smaken påminner mer åt fikonhållet men vi slipper bli sura i magen.

Dessa majs- och aprikosscones med smör och en skiva prästost på sjöng vi lyriskt över nyss vid vårt lördagsfika. Sött och salt är en oslagbar kombination! Denna brödkaka var även mycket saftig och mjuk i konsistensen liksom själva degen som för övrigt var följsam och lätt att jobba med.

Snabbt, gott och ett enkelt sätt att fixa lite matigt bröd att mumsa på!

Receptet kommer från Arlakökets broschyr Vår nr 1/13.

 

 

Till 2 kakor behövs:

 

Ugnstemperatur: 250°

 

 

IMG_5611 - Kopia

4 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
2 dl mild naturell yoghurt
7-8 torkade ekologiska aprikoser, hackade

 

Mät upp mjöl, bakpulver, aprikoser och salt i matberedaren med kniven monterad. Lägg ner smöret i tärningar och mixa ihop. Tillsätt yoghurten och låt degen bli jämn. (Självklart går att det att göra degen för hand. Nyp bara in smöret i mjölblandningen och rör sist i yoghurten och blanda väl.)

IMG_5615 - Kopia

Dela majsdegen i två lika stora delar och platta ut dem till runda kakor på en bakpappersklädd plåt. Skär ett lätt kryss i varje sconeskaka.

Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter tills sconesen får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna något på galler innan de serveras.

Äts ljumma med smör och en smakrik ost till, t.ex. prästost och en rykande mugg med té är inte heller fel.

 

IMG_5621 - Kopia

 

 

IMG_5630 - Kopia

Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i magen…

 

IMG_5632 - Kopia

 

Önskar er alla en fin och god lördagskväll, ta hand om er!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Ja de är så gula att man blir glad bara av att titta på dem. För att inte tala om hur glad magen blev när de hamnade där 😉 En tydlig men angenäm majssmak ackompanjerat av de söta aprikoserna är vårt omdöme. 🙂 Kommer nog att göras fler gånger i detta hushåll.

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.