IMG_6644-Kopia.jpg
IMG_6644-Kopia.jpg

Kanelbrûlée till nyårsdessert?

Nu har vi verkligen grävt i våra gamla gömmor för att kunna bjuda er på lite nyårsinspiration. Den här vintriga efterrätten hittades i vårt bildarkiv från ett väldigt trevligt nyårsfirande för två år tillbaka. (Ni får helt enkelt ursäkta den usla bildkvaliteten.) Det var vårt första nyår i Kungälv och då hade vi finbesök av våra vänner Råzy och Mattias från Norrland.

Inte för att vilja låta tjatiga på något sätt men receptet kommer återigen från ”Mannerströms Julkokbok”. Vi menar att den snart kan klassas som oumbärlig i vårt kök!

Lite variation till den klassiska creme brûléen, här med juliga undertoner som även passar till nyår. En härligt varm och kryddig smak av kanel samsas med den vintriga apelsintonen. En perfekt balanserad dessert av det lyxigare slaget, låt er väl smaka!

 

Receptet räcker till 6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 120°

 

3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk (3%)
2 kanelstänger
1 strimma apelsinskal
6 äggulor
4 msk strösocker

 

Garnering:
4 msk råsocker

 

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Lägg i kanelstänger och apelsinskal. Koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme. Dra kastrullen åt sidan och låt vila ca. 15 minuter så att gräddmjölken drar till sig smakerna. Koka upp gräddmjölken på nytt.

Vispa upp äggulor och socker lätt i en bunke. Sila den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under vispning.

Ställ 6 ugnssäkra portionsformar i en långpanna. Häll lite varmt vatten i botten av långpannan. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca. 40 minuter, tills de precis stannat. Låt svalna.

Mixa råsockret i en matberedare. Fördela i ett jämnt lager över brûléerna. Bränn sockret med en liten gasolbrännare tills det karamelliserats och fått en gyllenbrun färg. Alternativt kan man bränna sockret högt upp i ugnen 2-3 minuter, ugnen ska då vara på enbart grillvärme.

 

IMG_6644 - Kopia

 

(Här får vi väl erkänna att vår garnering är långt ifrån karamelliserad men så kan det gå när kocken är lite på pickalurven och står och viftar hejvilt med gasolbrännaren… allt fick dock ett lyckligt och gott slut!)

 

Våra egna nyårsplaner för detta år är inte riktigt spikade, dock blev det inte som vi hade tänkt oss. Så nu planerar vi hejvilt en trerätters åt oss själva och funderar på att ta oss in till Göteborg framåt midnatt för att skåla in det nya året. Med reservation för vädret så klart!

Blinier, oxfilé med blåbärssås och tryfflade svartrötter samt glögg- och pepparkakstiramisu är planerna än så länge. Champagnen är redan på kylning och vi spekulerar om en nyårsdrink med norrländska toner. Ja vad tror ni, låter det som ett gott slut på året 2012? Frugan ska bara avklara ett jobbpass på självaste nyårsafton med början kl. 05.00 innan det stora firandet kan börja!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Tina

  Vad gott med kanel brulee. Er nyårsmeny låter supergod. spännande med oxfilé och blåbärssås.
  Gott nytt år och god fortsättning!!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Roligt att kunna variera sig lite… och ja, ser verkligen fram emot kvällens mat om det nu blir enligt de planerna… 😛

   Svara

  1. livsnjutarna

   Kanelen får vi vackert tacka matgurun Mannerström för men åååå så god den var!
   Det samma till dig! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.