Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine.

Helgen börjar närma sig och vad passar då inte bättre att bjuda på än en ost- och skinkpaj med purjolök i. Och när man ändå är igång kan man lika gärna göra dubbelt upp, inte sant? Som vi sagt flera gånger förut, paj är perfekt fredagsmat! Och lite lagom mysigt…

Quiche från franskans ord för matpaj och Lorraine från den franska regionen som heter så. Men vi har också läst oss till att en äkta fransk ost- och skinkpaj inte innehåller ost eller skinka!?! Vad är nu detta? Kan det vara så? Ja, enligt det allmänbildande Wikipedia i alla fall…

Här kommer således vår variant av denna klassiska paj. Till fyllningen använde vi julskinka som blivit över. Har ett gäng fryspåsar med julskinka kvar i frysen… Och självklart hade vi Västerbottensost i pajen. Det nya vi testade denna gång var att strö osten ovanpå det förgräddade pajskalet (inte blanda ner den i äggstanningen) och det resulterade i en mer tydlig ostsmak i hela pajen. Så kommer vi att göra i fortsättningen, rekommenderas!

Och vi har blivit så förtjusta av smaken från hackade solrosfrön i pajskalet så det fick bli även i denna paj. Mjölsorterna varierar från gång till gång, vi tar det mjöl vi har i skafferiet helt enkelt!

 

Till 1 paj behövs:

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Pajdeg:

1 dl vetemjöl
1 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 dl solroskärnor
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

150 g (rökt) skinka
1/2 purjolök
150 g riven Västerbottensost

 

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mjölk
1/2 krm svartpeppar

 

Mixa mjöl och solroskärnor i en matberedare med kniven monterad. Lägg ner smörtärningar och vatten och kör tills degen går ihop sig. Tryck ut den i en smord pajform och låt den stå kallt ca. 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.

Strimla purjolöken och förväll den, det vill säga koka den i lättsaltat vatten ca. 2 minuter och spola med kallt vatten sen. Strimla skinkan.

Vispa ihop ägg och mjölk och krydda med svartpeppar. (Inget salt behövdes för vår del, skinkan och osten är salta samt smöret i pajskalet ger också sälta.)

2013-01-29 17.47.08 - Kopia

På det förgräddade pajskalet strör du över osten först, sedan skinkstrimlorna och sist purjolöken innan du häller över äggstanningen.

Grädda mitt i ugn ca. 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Låt pajen vila en stund innan servering. Mycket gott med en sallad till.

 

2013-01-29 19.12.39 - Kopia

 

 

2013-01-29 19.14.18 - Kopia

 

Jaha, nu är det dags att rusa i tvättstugan igen. Stor städ- och tvättdag här hos oss men det är så skönt att slippa sånt när helgen väl är här. I och för sig blir det jobbhelg för frun i huset men lite helgkvällar finns det alltid att njuta av.

Så vill vi också passa på att utbringa ett fyrfaldigt hurra för Netas mor som fyller år idag. Hon leve… hurra, hurra, hurra, hurraaaaa!

Och mycket snart, ja redan fredag nästa vecka ser årets upplaga av matmässan ”Passion för mat” sitt ljus. Så boka in den ni som kan, 1-3 mars i Eriksbergshallen, Göteborg. Vi har tagit ledigt enbart för att kunna besöka mässan den fredagen.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Villaherbert

    Tack för en inspirerande matblogg. Tyvärr så kommer jag till Göteborg först den 4.3, missar alltså mässan,men det gör inget, för jag skall träffa mitt första barnbarn som föddes för två veckor sedan. Det finns inget som slår det. Sen skall jag vinka till er när jag åker förbi Kungälv på min väg upp till Skaftö torsdag 7.3.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack för den fina kommentaren och välkommen hit, alltid trevligt och spännande med nya ansikten här.
      Låter som att du kommer att få ett härligt Västkustbesök! Och vi lovar att vinka tillbaka 🙂

      Svara

  2. annepauline

    Jag ska passa på att göra ”er” skinkstek i lergrytan i helgen. Jag är rätt säker på att den blir god! Bananplättar kanske det också blir. Vilken variation jag har på min matmeny nu för tiden. Tack vare eran fantastiska matblogg!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Låter som att du kommer att få en riktigt härlig gourmethelg! 🙂
      Matinspiration är aldrig fel och visst är det roligt att variera sig. Det blir så mycket roligare att äta då. Som vi brukar säga, varje nytt recept är som en ännu okänd vän 😉 Tack för dina fina ord, de värmer våra hjärtan! 🙂
      Trevlig helg till dig!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.