Kyckling i coca-cola sås
Kyckling i coca-cola sås

Kyckling i coca-colasås.

Ack så mustig och kryddig denna kycklinggryta blev! Coca-colan gav sig inte till känna med sin smak men lyfte hela rätten till oanade höjder. Läskedrycken ändrade totalt karaktär när den hamnade i denna smarriga sås. Steklökarna och champinjonerna var livsfarligt goda! För att inte tala om hur underbart god lunchlådan var dagen efter när smakerna fått gotta sig ännu lite till. Påminde lite grann om kyckling i en bbq-sås. Denna måltid gick direkt in på vår topplista över favorit-kycklingrätter!

Detta är en rätt som sköter sig själv nästan helt och hållet med minimalt diskberg efteråt och inget stekos. Kan det bli bättre? Men det går säkert minst lika bra att steka kyckling och servera såsen bredvid. Receptet hittade vi i ”Köksalmanack 2013”. Kyckling på fredag då mår man riktigt bra!

 

Receptet är beräknat för 4 portioner:

 

Ugnstemperatur: 225°

 

1 kg kycklinglår med ben
250 g gula steklökar
200 g små färska champinjoner

 

Coca-colasåsen:

IMG_4853 - Kopia2 1/4 dl coca-cola
3 msk soja
4 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 dl tomatpuré
1 1/2 msk whiskey (ej rökig!)
3 msk finhackad färsk timjan
3 tsk ljust muscovadosocker
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
grovmalen svartpeppar

 

Blanda alla ingredienser till såsen i lämplig skål, den ska inte värmas utan bara röras ihop.

Lägg kycklinglåren i en smord ugnsfast form. Häll över såsen. Ugnsstek kycklingen i totalt ca. 30 minuter, tills köttsaften är klar och genomskinlig. Men efter halva tiden, det vill säga efter 15 minuter tillsätter du skalade, hela steklökar och ansade, halverade champinjoner.

IMG_4855 - Kopia

IMG_4857 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Låt ugnssteka ca. 15 minuter till.  Strö över lite mer svartpeppar när kycklingen är ute ur ugnen.

 

IMG_4858 - Kopia

 

Servera med t.ex. vildrismix och en sallad som vi gjorde.

 

IMG_4862 - Kopia

 

Glada i hågen är vi båda ikväll, arbetsveckan är över för bådas del och vi har hela helgen ledig tillsammans. Imorgon vankas det då överraskning för födelsedagsbarnets del och resten av helgen får bli vad den blir till.

Hemgjord vaniljgräddglass ligger och i frysen och fryser till, gjord helt utan glassmaskin. Det kan vara bra att ha lite glass i frysen i helgen för vi kanske blir sugna på lite efterrätt, som alltid!  Recept utlovas, men vi får ju vackert balansera upp allt sött med lite matigare emellanåt. Den som väntar på något gott…

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Tina

  Vad spännande med coca cola i såsen, den är ju lite som en grillmarinad. Så det kan ju inget annat än bli gott att ha den tillsammans med kycklingen i ugnen. Mums!!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Allt gott kommer man lätt ihåg, sen är det väl inte alltid så noga med vilka ingredienserna var och det kan man ju alltid leta efter i arkivet 😉

   Svara

 2. Faster

  Hej.
  Jestas, håller ni på och svälter ihjäl? Ni har ju inte kokat mat sedan 11.1. Väntar sååå på Kuriren. Trevlig helg!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Hej på dig själv. Nope, svälter gör vi inte men magafari ger oss inte inspiration till att skriva om mat precis. Men nu mår vi tack och lov mycket bättre! Antar att du hittat något ställe de säljer lösnummer av Kuriren på. Trevlig helg på dig också!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.