Västerbottensgratinerad löksoppa
Västerbottensgratinerad löksoppa

Timjansdoftande löksoppa gratinerad med Västerbottensost.

Tummen upp för mysiga middagar med soppa i soppskålen! Och det här är ingen vanlig soppa utan en helt gudomligt god löksoppa toppad med skivor av baguette och riven Västerbottensost.

Vem behöver inte en värmande soppa i dessa ruskiga tider och vi lovar att den tinar upp de kallaste fötter. Det känns lite som att Frankrike möter Västerbotten här. En mild och sötaktig löksmak tillsammans med färsk timjan som ackomanjeras bra av den kraftiga ostsmaken. Den tar inte ens lång tid att göra och det kan ju nästan uppfattas som brottsligt när vi vet hur god den blir!

Soppa är bra och billig mat, går att variera och tillreda av det mesta. Däremot kan de vara lite svåra att få att hållas i lunchlådan och därför äter vi inte soppa alltför ofta, men nu verkar vi ha kommit in i ett litet soppstim. Och visst får man sörpla när man äter soppa, hur ska man annars veta att det är soppa man äter?

Soppan är nästintill vegetarisk om man bortser från kycklingbuljongen men den är väl bara att byta ut…

 

 

Räkna med 3 portioner eller som förrätt  4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 250°

 

2 gula lökarIMG_4871 - Kopia
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök (den vita delen)
1 liter kycklingbuljong (1 liter vatten + 2 st Fond du chef kyckling)
1/2 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
1 msk färsk hackad timjan
1 tsk salt
svartpeppar

 

Till topping:
2 dl riven Västerbottensost
baguette

 

Skär den gula löken i klyftor, vitlöken i mindre bitar och purjolöken i centimetertjocka skivor. Värm buljongen.

Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Stek löken gyllenbrun, strö över mjölet och rör runt ordentligt. Häll buljongen IMG_4872 - Kopiaöver löken och rör så att inte klumpar bildas. Tillsätt vin och timjan och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Fördela soppan i ugnsfasta skålar. Skär baguetten i tunna skivor. Toppa soppan med baguetteskivorna och strö över osten.

Gratinera i ugn ca. 5 minuter tills osten fått fin färg. Garnera med extra timjanblad vid servering.

 

 

 

 

IMG_4875 - Kopia

 

 

IMG_4882 - Kopia

 

 

IMG_4879 - Kopia

 

Vad händer på hemmafronten ikväll då? Jo, frun har varit och fixat till kalufsen och det passar ju bra inför helgens firande. Hon blev lite rödlätt och fin. Herr’n har varit på gymmet och plågat sina muskler en stund. Och sen blev det en väldigt sen middag i köket som är helt vårt eget nu, sista delbetalningen gjordes ikväll! *fanfar*

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Lena

    gghaaa nu dreglar jag nästan.
    Vi är inne i en soppperiod och löksoppa älskar jag var barn.
    har inget minne av att jag just använt västerbottenost bara. Men juppi, jag har en jättestor bit kvar så nu vet jag vilken vegetarisk soppa det blir nästa vecka. Veckan som var hade vi potatis, lite rotsaker och sånt i soppan toppade med ost ( västerbotten) och bacon ( kan man ju skippa om man vill köra vegetariskt)
    Tack och trevlig helg. // Lena från make a head food

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.