Fish'n chips
Fish'n chips

Pubmat på hemmaplan. Fish ’n chips med mussel- och räksås.

Nu har den här maträtten legat och gottat till sig i väntan på att få ett eget blogginlägg och nu är det dags. För några helger sen gjorde vi riktig pubmat här hemma i vårt kök och himmel och pannkaka så smarrigt det blev!!! En modifierad version av fish ’n chips med en gudomlig skaldjurssås som innehöll Guinness. Den irländska ölen tillsammans med de andra såsingredienserna gjorde att vi fick förnimmelser av vin i såsen. Stjärnorna gnistrade i våra ögon vid första tuggan och inte den minsta såsdroppe slösades bort.

Vi fick tag i riktigt stora och fina bitar av färsk torsk från vår fiskhandlare Hälsö Fisk här i Kungälv. Vi har antagligen nämnt det förr men vi säger det igen, vilken skillnad med färsk fisk mot djupfryst. Vi bor verkligen på rätta stället för vårt gourmetkök!

Kocken lyckades perfekt med paneringen och stekningen i rikligt med smör som gjorde att fiskbitarna var otroligt saftiga och fiskköttet föll sönder i fina lameller. Och till dessa delikatesser serverade vi klyftpotatis.

Vi serverade till och med potatisen i tidningspappersstrutar som fodrats med smörpapper för att inte potatisen skulle ta smak av trycksvärta. Strutarna var nog det mest jobbiga med den här rätten men som verkligen gav den rätta pubkänslan.

Det här är grejer det ska ni veta!!!!

Receptet hittade vi här.

 

Till 4 portioner:

 

4 bitar fiskfilé, ca. 600 g t.ex. torsk
1 tsk salt
3 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl ströbröd, gärna Panko för en krispigare yta
smör till stekning

 

Skaldjurssås:

2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
1 dl stout, t.ex. Guinness
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk skaldjurs- eller fiskfond
2 msk hackad färsk timjan
1/2 krm cayennepeppar
100 g skalade räkor
100 g musslor (vi använde oss av konserverade Limfjord-musslor)

 

 

 

 

 

 

 

 

Salta fisken och vänd den i först mjöl, sedan ägg och till sist i ströbrödet.

Skala och finhacka vitlöken som du sedan fräser i smör i en kastrull. Rör i mjölet under vispning och späd med öl och grädde. Koka upp under vispning och låt koka ca. 3 minuter. Tillsätt fond, timjan och cayennepeppar.

Stek de panerade fiskbitarna i rikligt med smör på medelhög värme i en stekpanna 2-3 minuter per sida. Överskrid inte tiden eftersom vit fisk är känslig för överstekning och den  då blir torr.

Rör ner skaldjuren i såsen och låt allt bli varmt. Koka inte mer för då finns risk för att skaldjuren blir sega.

Servera fisken med såsen och klyftpotatis.

 

 

I fredags togs en bit kakel från vårt kök för att skickas till Sahlgrenska för asbest-prov. Sahlgrenska förknippar inte vi med sånt men någon ska ju göra det… Så nu känns allt mer verkligt! I går införskaffade vi beslag till köksluckorna, hyllplan och lite annat småplock. Ny diskmaskin handlades också och den levereras hem på tisdag. Senaste nytt på köksfronten är att de kommer och börjar jobba hos oss vecka 43, det är ju snart ju!!!

 

 

Smarrig pubstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Vi hoppas kunna besöka London inom en snar framtid för att få äta denna maträtt i sitt rätta element. Men visst är det gott även så här! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Tack för de fina orden Amy! 🙂
   Vi har rivit ner halva köket nu. I helgen ryker resten för nästa vecka börjas det!!! Så spännande…

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.