En kulen och regnig dag som denna kan det väl passa med en kopp rykande varm soppa gjord på burktonfisk. Ja, vi ser att ni tror att ni läste fel nu men det är helt riktigt. En soppa gjord på något så vardagligt som konserverad tonfisk bjuder vi på här. Vi blev själva förvånade när vi hittade receptet hos Sara med all hennes goda vardagsmat och vi tänkte genast att denna soppa måste vi bara testa. Burktonfisksoppor växer minsann inte på träd och inte simmar de i havet heller!
Soppan är matig och mustig. I vår varma kopp hittas många smarriga och härliga grönsaker. Har man bara förberett strimlandet och skivandet går denna soppa att göra i all hast vågar vi påstå.
Soppan, som fick med beröm godkänt, valde vi att toppa med en black garlic-fraiche eftersom den svarta vitlöken stått där helt orörd i skafferiet sedan matmässan. Dags att stifta bekantskap med den och vill ni läsa mer om den så har den en egen hemsida där svenska återförsäljare finns listade. Inspirationen till dipsåsen hittade vi på tidigare nämnd hemsida men vi gjorde om den lite grann så att den gick hand i handske med tonfisksoppan. Perfekt kombo om ni frågar oss!
Som med alla soppor smakar denna än mer dagen efter när den fått stå och gotta till sig. Frun i huset hade riktigt lunchmys idag med soppskeden i ena handen och den andra som bläddrade ivrigt i den nya baktidningen som damp ner i postfacket. Bakat & Gott är en helt ny tidning och detta är första numret som Neta inte var sen med att lägga in en prenumeration på… Tidningen verkar lovande och då kan det kvitta att det regnar just idag!
4-5 portioner.
1 purjolök, strimlad
2 morötter, skivade
2 selleristjälkar. skivade
1 liten fänkål, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
färsk timjan
2 msk vitvinsvinäger
1 burk (400 g) konserverade körsbärstomater
7 dl vatten + 1 1/2 msk fiskfond
2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
20 svarta urkärnade oliver
1 msk kapris
salt, svartpeppar
Till servering:
black garlic-fraiche (recept nedan)
Fräs alla grönsaker i olja i en stor gryta eller kastrull i någon minut. Klicka i tomatpurén och klipp ner lite timjan och låt fräsa med en stund.
Häll i vitvinsvinägern, körsbärstomaterna och vatten med fiskfond. Låt allt puttra under lock ca. 15 minuter.
Tillsätt den avrunna tonfisken, svarta oliver samt kapris och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Black garlic-fraiche:
1 burk (200 g) crème fraiche
3 klyftor black garlic, mosade
1/4 klyfta vanlig vitlök, riven
salt, svartpeppar
hackad persilja
Blanda samman alla ingredienser och rör ordentligt så att de mosade black garlic-klyftorna löses upp. Toppa soppan med en klick.
Mustig och matig.
Tonfisksoppa + black garlic-fraiche = sant!
Smarrig soppstund!
~Neta & Peppe~
Sara på Vardag.nu
Så roligt att ni testat soppan och gillar den! 🙂 Kan kila vidare i på Black Garlics sida och leta upp en ÅF nära mig, nyfiken på den där svarta rackaren…
livsnjutarna
Ja, den här svarta rackaren är en riktigt trevlig överraskning. Hoppas du hittar nån ÅF nära dig.