IMG_4919-Kopia.jpg
IMG_4919-Kopia.jpg

Födelsedagsfirande, magsjuka och en enkel chokladkräm på det.

Här är vi nu igen! Antar att vi varit lite saknade efter en veckas tystnad, eller???
Nej, vi har inte haft en tanke på att lägga ner denna gourmetblogg utan snarare har hälsan tvingat oss till uppehåll. Tvingat var väl att ta i, men med magsjukan i knutarna är man inte särskilt sugen på att skriva om mat och hur god den är. Inte för att vi varit rädda för att smitta ner er alla våra fina läsare utan mer för att vi känt att vi inte kunnat göra maträtterna rättvisa. Vår bästa vän under några dagar har varit Provivas blåbärsdryck men nu hoppas vi att magsjukebacillerna har dragit dit peppar’n växer så att vi kan få fortsätta med det vi gillar mest av allt; att laga god mat och äta den!

Ja, förra helgens födelsedagsfirande slutade lite snöpligt för Neta med hulkanden och kräkningar men hon vidhåller ändå att det var den allra bästa födelsedagen hittills på västkusten. Eller vad säger ni om en uppdukad skaldjursbuffé vid Fiskekrogen (Göteborg) med äkta Moët & Chandon-champagne i glasen vid lunchtid??? En överraskning som heter duga!

 

20130112_115942_1 - Kopia

20130112_121133 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiskekrogen är en riktigt fin fisk- och skaldjursrestaurang i centrala Göteborg med kocken Lars Ahlström vid rodret. Restaurangen finns med i White Guide som är en lista på Sveriges absolut bästa restauranger. Vi upplevde den som lyxig och korrekt men ändå så kände vi oss bekväma i miljön och gästerna var väldigt spridda i ålder.

 

20130112_121637 - Kopia

20130112_123618 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20130112_130158 - Kopia

Trots att vi åt buffé (som i vanliga restauranger brukar vara ett ypperligt sätt för personalen att behöva ingripa minimalt) serverades vi ändå personligen en fisksoppa till förrätt och hade servitörer som passade upp på oss med att fylla på vattenglaset, hälla upp  mer champagne och byta ut skaldjursrenstallriken med jämna mellanrum. En restaurang vi varmt kan rekommendera!

Efter restaurangbesöket hamnade vi på en trevlig pub, en äkta irländsk sådan, nämligen The Dubliner. Där vi båda föll för smaken i half ’n half, lika delar porter (Carnegie) och ljus öl. Påminde lite grann om mumman vi hade på julbordet. Och innan vi tog bussen hem slukade vi varsin donut och där slutar födelsedagshistorien. Sen om det var magsjuka eller donuts som ställde till det för oss eller en blandning av båda väljer vi att inte uttala oss om…

 

Om ni kommer ihåg så hade vi en lunchdejt med en vän förra veckan och vi lovade er receptet på den efterrätten. Enklare chokladkräm får ni leta efter! Fräsch i smaken och den känns väldigt hälsosam när den dessutom toppas med massa nyttiga gottigheter! Och vi räknar ingredienserna till endast fyra.

 

Till 5 portioner:

IMG_4906 - Kopia

 

Chokladkräm:

40 g hackad mörk choklad, 70%
6 dl matyoghurt
90 g (lite mer än 1 1/4 dl) florsocker med chokladsmak

 

Till servering:
halvtinade blåbär
torrostade pinjenötter
Sikta ner florsockret i matyoghurten och rör om så att allt blandas fint. Tillsätt den hackade mörka chokladen.

Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna (utan att tillsätta matfett). Rör om hela tiden så att de inte bränns vid och när de är klara lägger man över dem i ett annat kärl direkt, annars fortsätter de att rostas.

 

IMG_4925 - Kopia

Lägg upp chokladkrämen i fina serveringsskålar precis innan servering (annars vattnar sig krämen lite men det är bara att hälla bort och röra om lite igen). Toppa med blåbär och rostade pinjenötter.

 

IMG_4919 - Kopia

Så vad tror ni, blir det chokladkräm till fredagsmyset ikväll?

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Tina

  Usch det är ju aldrig kul att bli magsjuk, hoppas ni mår bättre nu!!
  Vilket lyxigt födelsedagsfirande och så mysigt att gå på en fin restaurang!!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Jo du Tina, nu finns det hopp om livet igen! 😉 Ja, visst är det mysigt med restaurangbesök när man hittar en som ”håller måttet”! Alltför många restauranger har gjort oss besvikna, där vi ibland sitter och tänker att detta kunde vi gjort mycket bättre själv hemma i vårat kök. 😉

   Svara

 2. Lena

  åh vad mycket gott ni verkar ätit där.
  Hoppas magbacillerna lämnat er nu och att ni får vara friska 🙂

  // Lena från make a head food

  Svara

  1. livsnjutarna

   Mycket gott fanns där och då inte bara ”vanliga” skaldjur utan både sillinläggningar, röror och annat smått och gott. Mums var det verkligen!
   Japp, magbacillerna ser vi inte till längre, de är portade från vår lägenhet framöver! 😉

   Svara

 3. Anna/Frostrosor

  Fy för magsjuka! Skönt att ni mår bättre nu!
  Chokladkräm är mums! Brukar göra en med min favorit Fazer blå och gräddfil! Serveras med hallon. Pinjenötter väckte min nyfikenhet. Det ska jag toppa med nästa gång!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Din chokladkräm lät inte heller fy skam! Brukar du smälta chokladen innan du rör ihop den med gräddfilen? Förresten, har du sett att Fazer har kommit/ska komma med en ny smak, lakritsdragé? Den hade vi velat provsmaka!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.