IMG_4787-Kopia.jpg
IMG_4787-Kopia.jpg

Blinier till förrätt.

Blinier, ryska plättar eller boveteplättar är vanligt förekommande på förrättstallriken både i Finland och Ryssland. De serveras vanligen med smetana, hackad rödlök/lök och kaviar/fiskrom. Gravad lax eller kallrökt lax är också gott att ha som tillbehör. Dock har vi också sett boveteplättarna serveras som efterrätt tillsammans med lingon- eller tranbärssylt och vispad grädde. Hur de än äts är de väldigt mäktiga och mättande.

Det som skiljer blinierna från vanliga plättar är den något syrliga smaken från gräddfilen. Dessutom innehåller plättsmeten vanlig jäst och ska jäsa i rumstemperatur under två timmar.

Bovete är inget sädesslag namnet till trots utan är en växt nära släkt med rabarber och ängssyra. Det är bovetets frukter som används till att göra mjöl eller gryn. Så bovetemjölet är helt glutenfritt! Bovetet kommer ursprungligen från Centralasien och Sibirien och är således ett baslivsmedel i Ryssland och delar av Centralasien. (källa: Wikipedia och Risenta)

Det finns en speciell blinipanna som mäter ca. 12 cm i diameter och som ger en rejäl portionsblini men vi använde vår helt vanliga plättlagg i gjutjärn och gjorde minisar. Då kan man äta fler istället! Och receptet vi använde oss av hittade vi på finska här.

 

I receptet stod det att det blir ca. 10 blinier och då antar vi att de menar stora, medan vi med vår plättlagg fick ca. 25 små blinier.

 

4 dl bulgarisk yoghurt eller gräddfil
20 g jäst
2 1/2 dl bovetemjöl
1 tsk socker
1 1/2 dl varm mjölk
1 msk smör
1 äggula
1 äggvita

 

Till servering:
kalix löjrom
finhackad rödlök
smetana

 

IMG_4781 - Kopia

Värm gräddfilen till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över gräddfilen och rör om. Tillsätt bovetemjöl och socker. Låt jäsa två timmar i rumstemperatur eller börja med att jäsa i rumstemperatur och sedan flytta in smeten i kylskåp om blinierna inte ännu ska stekas.

Värm mjölk och smör tillsammans och tillsätt den i blinismeten tillsammans med salt och äggulan.

Vispa äggvitan hårt och tillsätt den sist.

 

IMG_4782 - Kopia

Stek tjocka blinier på medelvärme ca. 2 minuter/sida för de som steks  i plättlagg. Servera genast med tillbehören.

 

IMG_4787 - Kopia

 

Detta var således förrätten vi serverade på självaste nyårsafton. Den blev mycket uppskattad! Och det var ju tur att den var så mättande eftersom vårt tålamod och humör höll på att gå upp i rök i takt med den långsamma oxfilén i ugnen vars program för kött vi inte förstod oss på. Så istället för att ha huvudrätten på tallriken inom en halvtimme fick våra stackars matgäster vänta i två timmar. Den som väntar på något gott väntar visst aldrig för länge?!? Må så vara men vi ville helst sjunka ner under jorden och bara försvinna…   men mer om huvudrätten med sin blåbärssås i ett senare inlägg.

Så en ny helg är redan i sikte och då infaller trettondagsafton. Kanske läge att steka blinier som förrätt?

Är det några fler som verkligen får hålla hårt i hatten denna dag för att inte den ska flyga iväg som ett skott? Det låter nästan som att taket riskerar lyfta och fönsterrutorna skakar. Är man ute får man nästan gå dubbelvikt för så stark är motvinden. Frun kämpade sig ner till centrum för att införskaffa årets ”Köksalmanack”, en perfekt matplanerarkalender med bra tips och goda recept. Så nu kan vårt matår 2013 börja på allvar.

Ikväll vankas det vegetariska zucchinifritters till middag… vi är väldigt dåliga på att tillaga vegetariskt så att börja redan på årets tredje dag gör ju att resten av året ser mycket ljust ut.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Tina

  Det är verkligen gott med blinier. Sånt är inte så kul när man förväntar sig att det ska ta kortare tid med maten, sen får gästerna vänta länge. Samma sak hände mig för ett par år sen, jag hade gjort hallonparfait som jag inte gjort tidigare och av någon anledning ville den inte tina, den var stenhård. Jag skulle skopa upp den fint, men tillslut fick jag bara skära det jag kunde och lägga upp på tallriken, blev inte så snyggt dock.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, tummen upp för blinier… tummen ner för smärre matkatastrofer men det är bara att inse att så ser verkligheten ut, även för matbloggare går det inte alltid enligt planerna, men det var ju tur att slutresultatet blev toppen så var det helt klart värt den långa väntan! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.