pasha påsk kvarg efterrätt rysk-finsk
pasha påsk kvarg efterrätt rysk-finsk

Pasha – traditionell rysk-finsk påskdessert.

Söndag 29 mars 2015

 

Japp, då fortsätter vi med lite påskinspiration till er och den här gången tänkte vi bjuda er på en mäktig efterrätt. Det är dags att introducera den traditionella rysk-finska påskefterrätten pasha till er.

Först en liten historielektion. Pasha är en dessert gjord på kvarg som har sitt ursprung i ortodox påsktradition. Pasha har sitt egentliga ursprung i judarnas uttåg ur Egypten men den har förvandlats till påsk under kristendomen och kommit till Ryssland med den ortodoxa tron. Ordet pasha betyder just påsk på ryska men ordet härstammar från hebreiskans pesach. Det ursprungliga syftet med att göra pasha var att man kunde ta tillvara rester av mjölkprodukter från tiden innan påskfastan. (Källa: finska Wikipedia, Svenska Yle)

pasha påskefterrätt kvarg

Det finns riktiga pashaformar i trä som är konformiga där de kyrilliska bokstäverna XB gör ett avtryck i pashan. Bokstäverna är en förkortning av kyrkslaviskans ”Hristos voskrese”, dvs. Kristus är uppstånden. Har man ingen pashaform går det minst lika bra med en kaffefilterhållare/kaffetratt/bryggtratt (storlek 1 x 4) där man lägger i ett kaffefilter.

Det man bör tänka på är att pashan ska stå och rinna av ett dygn, eller i alla fall över natten, i kylskåp så den är perfekt att förbereda i det avseendet. Denna påskiga efterrätt får gärna dekoreras med färska frukter och bär innan servering. Färska frukter och bär gör att pashan känns lite lättare för annars är den en väldigt mäktig dessert där en liten bit är alldeles tillräcklig.

Det finns lika många recept på pasha som det finns dessertmakare men detta är vår version. Känner man inte för att äta pasha till påsk men ändå vill ha något traditionellt och finländskt äter man självklart memma. Har man mycket tid över, ungefär en dag, kan man kika på detta recept där vi gjort vår egen memma.

 

 

 

Ca. 8 portioner.

 

 

 

50 g smör
250 g kvarg
1 äggula
2 msk socker
skal av ca. 1/2 citron
1/2 dl russin
1/2 tsk vaniljpulver el. 1 tsk vaniljsocker
2 msk hackad mandel
2 msk suckat
1 1/2 dl vispgrädde

 

 

Till garnering:

färska frukter och bär

 

 

 

Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt kvargen och rör ihop. Ta bort kastrullen från värmen.

Vispa äggulan lätt med sockret och rör ner i kastrullen.

Klipp russinen i mindre bitar. Blanda ner alla ingredienser, förutom grädden, i kastrullen.

Vispa grädden och blanda ner den till sist i kastrullen, rör försiktigt. Häll pashasmeten i en kaffetratt (1 x 4) klädd med ett kaffefilter. Täck med plastfolie och ställ på en djuptallrik så inte vätskan som rinner ut rinner ut i kylskåpet. Placera gärna något med tyngd på pashan, förslagsvis ett mjölkpaket så trycks den ihop och blir fin. Låt pashan stå ett dygn i kylskåp och rinna av. Töm djuptallriken på vätska någon gång.

Lossa pashan från kaffefiltret och lägg den på ett fint serveringsfat. Garnera med färska frukter och bär.

 

pasha rysk-finsk påskefterrätt

 

pasha kvargdessert påsk

 

pasha påsk kvarg efterrätt rysk-finsk

 

 

En glädjande nyhet denna helg, vår systemkamera är reparerad utan kostnad och tillbaka i vår ägo. Jösses så den har varit saknad!

Gårdagen gick i italienska toner både vad gäller mat, vin och musik. Det blev mycket gott som kommer att dyka upp här vid ett senare tillfälle. Vi kan tipsa om porchetta (ICA’s Rätt enkelt) som fick toppbetyg av oss båda. Nu vet vi att det är gott så nu kan vi göra det från grunden själva nästa gång. Vi såg också flera avsnitt av Bo Hagströms ”Solens mat” från 2002 via SVT Play’s öppna arkiv. En riktig guldgruva och perfekt att kunna se gamla program bara så där.

Nu har vi sagt hejdå till vintertiden och nu ropar vi ett glatt hej till sommartiden. Hej hej! Ni har väl kommit ihåg att ställa fram klockan den där timmen. Vet ni att vi idag såg att de japanska körsbärsträden på vår gård har börjat slå ut i blom!!!

 

 

 

Smarrig pashastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.