Tryffelstuvade svartrötter med oxfilé och blåbärssås
Tryffelstuvade svartrötter med oxfilé och blåbärssås

Oxfilé med tryffelstuvade svartrötter och blåbärssås.

Nyårsaftonens meny bestod enbart av nya kulinariska upplevelser i vårt kök. Vi hade kanske inte varit lika modiga om vi vetat att det inte skulle bli bara vi vid middagsbordet. Men när det var några personer som inte hade något planerat slog vi samman våra påsar och firade tillsammans. Alltid trevligt med ett lite större sällskap vid ett nyårsfirande tycker vi. Och våra vänner har flertalet gånger efterfrågat en middagsinbjudan för att smaka på vår matlagningsförmåga…

Så typiskt att den hel ugnsstekta oxfilén skulle låta oss vänta i flera timmar! Men nu drar vi ett streck över denna fadäs och går vidare. Däremot ska vi nog prova funktionen med egen inställning för tillagning av kött med termometer en extra gång innan nästa kompisskara ska bli inbjudna på middag.

Låt oss säga så här för att avrunda nyårsaftonens huvudrätt (och även både förrätt och efterrätt); ingen gick varken hungrig eller besviken från bordet! Utan det var enbart lovord och hurrarop. Blåbärssåsen och svartrötterna föll alla i smaken trots att ingen knappt hört talas om sådana innan!

Svartrot kallas på svenska även för fattigmanssparris eftersom den både i smak och utseende liknar vit sparris. Trots sin svarta bark är den vit under skalet. Skalar man svartroten rå bör man lägga den i kallt vatten med lite citron i för den missfärgas väldigt lätt. Svartrot ska ätas tillredd för äter man den rå riskerar man få svåra magkramper. Svartroten är en rotsak som sedan 1600-talet ätits i Norden. (Källa: Wikipedia och Säsongsmat)

Huvudrätten fick vi faktiskt idén till från vår lokala nyhetstidning Kungälvs-Posten där kocken Peter Söderström tipsade om en nyårsmeny.

 

IMG_4790 - Kopia

 

Bilden på maträtten gör den långt ifrån rättvisa men fotografen var hungrig och orkade inte med några finjusteringar som ni kan förstå… men både svartrötterna och den blåbäriga såsen kommer vi absolut att tillaga igen!

 

Mängden är beräknad för 4 portioner:

 

Blåbärssåsen:IMG_4779 - Kopia

1/2 rödlök, hackad
2 timjankvistar
1 msk strösocker
1 msk smör till stekning + 1 1/2 msk smör till att blanka av såsen med
3 1/2 dl rött vin
1 1/2 msk kalvfond
3/4 dl blåbär
salt
svartpeppar

 

Stek rödlök, timjankvistar och strösocker i smör tills de är gyllene. Tillsätt vin och kalvfond och sjud tills ca. hälften återstår. Häll i blåbären och sjud ytterligare några minuter. Sila såsen. Smaka av med smör, salt och svartpeppar.

Blåbärssåsen går mycket bra att förbereda och bara värma upp innan servering.

 

Tryffelstuvade svartrötter:

1 förpackning (375 g) svartrötter
2 dl vispgrädde
en nypa strösocker
1 tsk inlagd svart tryffel eller 3/4 tsk tryffelolja eller 1 msk färskriven tryffel
salt
malen vitpeppar
ev. maizena till redning

 

Skala svartrötterna och dela i ca. 3 cm långa stavar. (Tillagas de inte direkt så lägg ner dem i kallt citronvatten annars missfärgas de.)

Koka upp svartrötterna med grädden tills de knappt är mjuka och red eventuellt med maizena. Smaka av med socker, salt och vitpeppar. Tillsätt tryffeln strax innan servering.

 

Oxfilén:

Ugnstemperatur: 175°

 

ca. 600 g oxfilé, hel bit
50 g smör till stekning
salt, svartpeppar

 

Badda in oxfilén med salt och svartpeppar och stek runt om i smör i stekpanna. Ös gärna över smöret emellanåt. Ugnsbaka med termometer tills en innertemperatur på 53° uppnåtts. Låt vila i aluminiumfolie minst 5 minuter innan köttet skärs upp i portionsbitar.

Återstår bara att lägga upp allt fint och servera.

 

Så med den blåbäriga såsen på allas läppar önskar vi er alla en mysig fredagskväll! Frun tog sig en blunder efter jobbet så förutsättningar finns för en tv-stund efter en lite sen middag. Kocken har slappat med en ledig dag och tog sig en tur till havet för att lugna en orolig själ.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.