IMG_4662-Kopia.jpg
IMG_4662-Kopia.jpg

Vår egen julmust- och ginsås.

Hej alla såsdiggare! Letar ni en julig sås till uppesittarkvällens festmåltid med ugnsstekt fläskfilé?. Eller kanske ni behöver ett såsrecept till mellandagarna som gärna får ha en lite julig touche? Då kan ni sluta leta nu för ni finner här en julmust- och ginsås som är alla tiders.

Ni kommer ihåg kycklinggrytan med julmust i när matfantasierna bar iväg med oss i nya riktningar, detta blev resultatet! En väldigt speciell sås med mycket smak av julmust och där rosmarinen lurar i bakgrunden utan att ta över. Vi kan konstatera att gin i såsen lyfter julmustsmaken så det blir lite mer sötma samtidigt som créme fraichen ger den syrlighet. En fin balans tycker vi!

Vi serverade julmust- och ginsåsen till hel ugnsstekt fläskfilé och råstekt potatis. Men det är väl ingen som säger att man inte kan ha den till vilt eller lamm? För både enbärssmak och rosmarin finns ju att finna i såsen.

Såsen går utmärkt att koka ihop redan dagen innan så får smakerna gotta till sig.

 

Är man riktiga såsnördar räcker denna såsmängd till ca. 3 portioner.

 

2 dl julmust
2 dl crème fraiche
1 köttbuljongtärning eller 1 1/2 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 tsk färsk hackad rosmarin
3 msk gin
några tag med svartpepparkvarnen
1 msk idealmjöl

 

Vispa ihop alla ingredienser utom idealmjölet och låt koka försiktigt några minuter. Red av med idealmjöl och låt sjuda en stund.

 

IMG_4662 - Kopia

 

Så hur går det för er ute i stugorna med julförberedelserna så här dan före dan före dopparedan? Allt under kontroll eller är stressnivån hög? Av ren nyfikenhet kan vi inte låta bli att undra över vad som måste finnas på ert julbord för att det ska kännas som jul, har ni någon sådan maträtt eller annan godsak? Dela gärna med er.

Glöm nu inte att vända på er hemgravade lax om ni har en sådan i ert kylskåp. Vi har vänt upp och ner både på makrill- och laxfilén och de har redan börjat vätska. Leverpastejen som blev klar inatt har vi provsmakat och det konstaterades att konjaksslurpen i smeten verkligen gjorde sitt. Mums!

IMG_4673 - Kopia

Årets nykomling på sillfronten har gjorts i ordning – portvinssill enligt herr Mannerström. Nu håller vi tummarna att den inte gör oss besvikna! Ni som följer oss på FB har redan fått lite förhandsinformation. Och innan natten är över ska kocken ha rullat julköttbullar smaksatta med dijonsenap.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Julmust och gin blir en väldigt god juldrink så vi kan absolut tänka oss att det smakar mumma att smaksätta såsen med också!
  Allt under kontroll, skinkan får sig en duvning i ugnen nu, det är det sista.

  PÅ vårt julbord måste det finna sill, flera olika sorter. Och så skinka och brunkål så klart, det klarar vi oss inte utan. I glasen tar vi gärna lite mumma om det går bra:)

  Vi önskar er nu en riktigt GOD JUL!

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.