Chatjapuri
Chatjapuri

Chatjapuri – georgiska ostpiroger.

I Köksalmanack 2012 finns det en liten artikel om Östeuropas fransmän i köket. Georgiens matkultur är full av historia och inslag från många av de folkslag som vandrat genom landet. Turkar, araber, mongoler och invånare från det gamla Persien har alla bidragit med sitt till det georgiska köket.

Visst är det lustigt när man sitter och bläddrar i tidningar/receptböcker hur det plötsligt liksom klickar till och man vet att det här receptet måste man bara testa. Så kändes det när receptet på dessa georgiska ostpiroger, med en fyllning av halloumi och torkade örtkryddor,  dök  upp framför våra ögon. Bara namnet – Chatjapuri – låter väldigt inspirerande i sig.

Pirogdegen var väldigt lättarbetad och smidig. Halloumin var otroligt lätt att riva på ett helt vanligt rivjärn. Lite läckage blev det på några av pirogerna där fyllningen rann ut på plåten. Ostpirogerna blev ganska stora så nästa gång kanske vi gör dubbelt så många istället och eventuellt gör lite extra av fyllningen. Kändes som att man fick snåla lite utifrån mängden i receptet. Det är värt att testa lägga pirogerna i bullformar av papper eller använda sig av muffinsplåtar med muffinsformar i.

Smaken var det absolut inget fel på. Örtkryddorna gav ifrån sig en mycket spännande smak tillsammans med osten. Man kan använda bara en av örterna och tillsätta 3 msk av den istället för att blanda.


Dessa piroger passar på buffébordet och kräftskivan eller varför inte göra som vi, äta chatjapuri tillsammans med en matig lunchsallad.
Senare på kvällen slank det ner en till kvällstéet också…

Räkna med 12-14 stora ostpiroger.

Ugnstemperatur: 200°

 

50 g smör
3 dl mjölk
2 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 litet ägg
ca. 16 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

 

Pensling:
uppvispat ägg

 

Fyllning:

250 g Keso
200 g grovriven Halloumi
1 ägg
2 msk rumsvarmt smör
1 msk torkad dragon
1 msk torkad mejram
1 msk torkad oregano
2 krm salt
svartpeppar

 

Smält smöret i en kastrull. Blanda mjölk och vatten och häll ner i det smälta smöret. Låt det bli fingervarmt.

Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölkblandningen. Tillsätt saltet och låt stå en stund tills det bildas små bubblor på ytan.

Vispa upp ägget och tillsätt i degspadet. Häll därefter ner mjölet i omgångar och blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca. 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

Knåda ihop degen på lätt mjölat bakbord och dela den i ca. 12 bitar. Forma till bullar och kavla ut till små rundlar. Fördela fyllningen mitt på och nyp ihop pirogdegen på ovansidan. Låt pirogerna jäsa under bakduk på bakpappersklädd plåt ca. 15 minuter.

Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter tills ostpirogerna är guldgula.

 

 

 

 

 

 

På tal om Köksalmanack, tidigare hette den ”Husmoderns köksalmanack”. Vi har länge haft en idé om att få tag i någon äldre årgång och speciellt från de år vi är födda. Av en ren tillfällighet hamnade vi hos Kokboksantikvariatet där vi för en hyfsad summa kom över våra eftersökta böcker. Snabb leverans ger vi dem också kredit för. Vem vet vad som dyker upp framöver här hos oss?!?

Igår kväll bestämde vi oss för att titta lite närmare på större inbyggnadsugnar.  Det slutade med att vi har en stående på vårt redan överfulla köksgolv! Ugnen är av märket Whirlpool med en ugnsvolym på 67 liter och vi anser den vara ett kap. Halva priset, för affären vi köpte den från (ej samma som länken) hade ombyggnadsrea på utställningsmodeller! 🙂

 

 

Smarrig pirogstund!
~Neta & Peppe~

 

    1. Livsnjutarna

      Låter väldigt spännande att skriva om, det får vi allt ta och kika på. Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här och välkommen åter. Allt gott!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.