focaccia buffé fest fetaost cocktailtomat rosmarin oregano flingsalt olivolja
focaccia buffé fest fetaost cocktailtomat rosmarin oregano flingsalt olivolja

Den godaste focaccian vi ätit! Perfekt på buffébordet och till sommarens fester.

Tisdag 10 maj 2016

 

”Halv åtta hos mig” från vår hemkommun har precis tonat bort i tv-rutan och då tänker vi mata på med ytterligare läckerheter levererat från bästkusten, eller vad det västkusten?

Kommer ni ihåg att vi nämnde att vår vän Madde i lördags hade bakat den absolut godaste focaccian vi hittills smakat när hon bjöd in till kalas. Nu har turen kommit att skicka den vidare till er och nöjet är helt på vår sida. För vi fick ju ett helt bröd med oss hem som vi kunde fortsätta mumsa på och dokumentera.

 

focaccia fetaost cocktailtomat rosmarin oregano

Focaccia är luftigt och lätt, perfekt på buffébordet och till sommarens alla festligheter. Brödet är lätt att baka och bara att skära upp i lagom stora bitar innan gästerna kommer. Dessutom mycket gott till allt grillat.

Toppingen kan man variera i det oändliga, här ger fetaost och cocktailtomater tillsammans med färsk rosmarin och oregano fin smak åt detta bröd. Saftigt så det förslår så snåla inte med olivoljan som ska ringlas över innan gräddning.

Receptet är Leila Lindholms.

 

 

1 långpannebröd.

Ugnstemperatur: 220°C varmluft /250°C vanlig ugn

 

 

25 g (1/2 paket) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
ca. 250 g cocktailtomater
75 g fetaost
några kvistar färsk rosmarin
torkad oregano

 

Till långpanna och utbakning:

olivolja
flingsalt

 

 

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i ca. 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek, i ca. 35 minuter, i bunken övertäckt med en bakduk. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg i oljad långpanna med lite flingsalt i botten. Platta ut degen tills den är 1-2 cm tjock och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca. 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela cocktailtomater i brödet, bryt fetaosten i mindre bitar och tryck ner samt strö över blad av färsk rosmarin och lite torkad oregano.

Baka brödet i ugnens mitt tills det är gyllene i ca. 10 minuter.

 

focaccia fetaost cocktailtomat oregano rosmarin olivolja flingsalt

 

focaccia buffé fest fetaost cocktailtomat rosmarin oregano flingsalt olivolja

Vad tror ni visas på vår tv just nu? Japp, Eurovision-cirkusen är igång och frugan sneglar lite grann på den första semifinalen. Det blir nog inte att se hela programmet ikväll för det är hon för trött för. Sommarvärmen tar på och idag har hon varit på utflykt med förskolebarnen till en stor lekpark och då är man lite extra trött. Men dessa ljumma majkvällar gör att John Blund och sängen känns väldigt oattraktiva.

Men det är en ny dag imorgon med nya möjligheter så allt gott till er finingar och…

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. Mårtenssons Kök

    Men visst är det svårt att hitta sängen dessa ljusa och ljuva kvällar? Nästan så att det behövs karta och någon som leder en dit in:)
    Dock behövs det ingen som leder oss fram för att mumsa i oss en bit god focaccia, det klarar vi så bra själva!

    Kram på er båda!

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.