vardagsmat köttfärs fullkornsris vita bönor paprika morot allt i ett gryta
vardagsmat köttfärs fullkornsris vita bönor paprika morot allt i ett gryta

Mexikansk-inspirerad risgryta.

Ni läsare som är från Finland kommer säkert ihåg dessa påsgrytor som fanns och fortfarande finns att köpa. Man tillsätter endast brynt köttfärs till de flesta påsblandningarna, kokar ihop en stund och sen är det bara att äta. Agneta och hennes tjejkompisar hade alltid den mexikanska grytan med sig när de i de yngre tonåren tillbringade tjejhelger i den timrade skogsstugan. Så det är med lite nostalgi vi tillagade denna gryta som frammanade så mycket fina minnen för frugan i huset att vi gav grytan namnet mexikansk-inspirerad risgryta.

 

allt i ett gryta köttfärs ris vita bönor vardagsmat

Det är en allt-i-ett-gryta som är väldigt mycket mat. Enkel att tillaga när allt ska ner i en och samma gryta, nästan så att den sköter sig själv. Perfekt och nyttig vardagsmat med så lite disk som möjligt!

Istället för att köpa hem färsk chilifrukt som vi oftast inte hinner använda allt av innan det blir dåligt har vi upptäckt fördelen med att köpa Findus djupfrysta färdighackade chili. Hur många har inte gnuggat sig i ögonen med chili på fingrarna, det behöver inte hända igen!

 

Vi räknar med 4-6 portioner av dessa mängder:

 

400 g köttfärs
olivolja
1 burk vita bönor
1 pkt (500 g) krossade tomater
3 dl fullkornsris, okokt
1 grön paprika, tärnad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
1 stor morot, skivad
3 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 röd chilifrukt eller 1 1/2 tsk hackad fryst chili
1 tsk spiskummin
några droppar tabasco
salt
svartpeppar

 

 

 

Fräs köttfärsen i lite olivolja i en stor kastrull/traktörpanna. Tillsätt lök, vitlök och chili. Låt fräsa en stund innan du tillsätter paprika och morot. Efter ett tag tillsätter du det okokta riset, kryddar och häller i vatten, buljong och tomatkross. (Är det fullkornsris med 40 min. koktid låter du det koka halva tiden innan bönorna tillsätts). Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av lite. Sen är det dags att tillsätta bönorna och tabascon. Koka alltsammans på svag värme under lock ca. 20 minuter. Smaka av och servera.

 

vardagsmat allt i ett gryta köttfärs ris vita bönor morot paprika

 

vardagsmat köttfärs fullkornsris vita bönor paprika morot allt i ett gryta

 

 Fanfarer och rungande trumpetsolon, vi har något stort att tillkännage för er, våra fina bloggläsare!!! Detta kök (som bilden visar) har inte
många veckor kvar av sin livstid! Sent igår kväll skrev vi på köpeavtalet för vårt nya kök och beräknad leverans är vecka 41-42!!! Gissa om vi är alldeles till oss av lycka, det känns väldigt overkligt men helt fantastiskt!!! 😀

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Vare sig våra läsare vill eller inte kommer ni att få följa med på hela renoveringsresan 😉 Och ni kommer säkert att tröttna på mängden av efter-foton sen 😛

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.