IMG_3320.jpg
IMG_3320.jpg

Uppk(r)äftig snaps, gissa ingrediensen!

 

 

Lördagskvällens kräftskiva gick i väldigt muntra tongångar blandat med allmänbildande tipspromenad, snapsvisor och hembakt av
utsökt kvalitet. Än en gång ett stort tack till värdparet Marie och Daniel som smyckat och pyntat sin gamla ladugårdsbyggnad, allt för att få oss gäster att känna sig välkomna. För oss är det andra året i rad som vi deltar och vi hoppas traditionen får fortsätta trots att byggnaden är rivningshotad.

 

 

 

 

 

Vin kan vara knepigt att matcha till kräftornas sälta. Vi har druckit Riesling, Victoria, till ibland efter rekommendationer från vårt lokala Systembolag och den kombinationen är lyckad. Någon annan med något bra tips på ”kräftvin”? Bästa drycken till kräftor anses vara öl av alla sorter. Så denna kräftskiva höll vi oss till tyskt weißbier och flädersnaps som värdparet fyllde våra snapsglas med.

Den eviga debatten i dessa tider är om det ska vara flodkräftor eller havskräftor. Hade vi svarat på den frågan för några år sedan hade vi nog helt idiotsäkert påstått att det inte kan vara någon större skillnad. Frågar ni oss nu svarar vi utan tvekan: ”Havskräftor!!!” Inget snack om saken. Sältan och friskheten som kommer med havsvattnet har en särskild smak som helt enkelt tilltalar våra smaklökar. Det smakar mer ”fiskigt” om dessa skaldjur.

 

 

 

Som alltid vid en kräftskiva är det gott med några tillbehör, endast kräftklor eller -stjärtar blir man sällan mätt på. Värdinnan hade bakat eget grekiskt lantbröd både med och utan dill i. Det fanns räkröra, sallad, aioli och andra såser att smaka på. Mumsfilibabba! För att inte tala om det goda fikabrödet till efterrätt.

Åter till den uppk(r)äftiga snapsen som faktiskt är ny för i år. Eftersom en av oss var ”tvungen” att agera chaufför i lördags kom denna snaps inte upp på bordet utan vi sparar den till ett annat kräft-tillfälle där vi båda kan skåla i den. Vi har dock doppat tungspetsarna i ett smakprov och kan meddela att den smakmässigt sticker ut och är lite annorlunda. Den smakar absolut ingen ren sprit som vissa andra snapsar lätt kan göra och här kan man med fördel låta gästerna gissa den hemliga ingrediensen, pepparroten som fyller munhålan. Dubbla gärna mängderna om det är många som ska snapsa.

Receptet hittade vi i ”Hemmets Veckotidning” nr. 30/2012.

 

 

35 cl okryddad sprit
1/2 msk grovt färskriven pepparrot
1/2 msk fänkålsfrön
1/2 msk kumminfrön
1/2 msk flytande honung

 

 

 

 

Blanda alla ingredienser i en större glasflaska. Låt stå minst två dygn. Vi lät snapsen stå nästan en hel vecka och gotta till sig. Sila och häll upp på en fin flaska. Kyl ner innan servering.

 

 

Skål på er!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.