Vitlökstoppade jordgubbar
Vitlökstoppade jordgubbar

Vitlökstoppade jordgubbar.

Nej, ni läste inte fel. Ja, vitlök och jordgubbar är en helt otippad men överraskande god kombination. Har ni modet att testa medan det ännu finns inhemska solmogna jordgubbar att tillgå?

 

Innan vi fortsätter vara lyriska över denna enkla sommarsallad ska vi tilldela faster Ninna (Agnetas) elogen för den. Hon är Greklands-tokig och har sinne för god mat och det var hon som tipsade oss. Här möts Skandinavien och Medelhavet i den enklaste sallad som med fördel serveras som en förrätt.
Med få men bra råvaror behöver man inte krångla till det. Och nej, vitlöken är inte stark i smaken för jordgubbarna och olivoljan balanserar upp det hela till en riktig wow-upplevelse vågar vi lova.

 

Servera gärna så att varje matgäst får sin egen lilla salladstallrik, också ett bra sätt att hålla koll så att man inte gör för mycket åt gången.

 

Vi anger inga mängder här utan det beror helt på hur många personer som ska äta men
detta behövs;

 

inhemska och solmogna jordgubbar (rumstempererade!)
hackad vitlök
olivolja av god kvalité
färsk basilika

 

Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg upp dem snyggt på assietter. Skala och hacka vitlöken och strö lagom mängd över jordgubbarna.  Ringla olivolja över, snåla inte! Dekorera med en kvist basilika (alternativt grovhackar du basilika och strör över).

 

 

 

 

 

 

 

Och här kan vi samtidigt slå ett slag för den underbaraste olivolja vi hittills smakat och vi kan lova att vi testat en hel del. Vi kallar oljan för ”gräsklippar’n” för den både doftar och smakar som nyklippt gräs, yammie! Dess nationalitet är italiensk och namnet lyder; ”Primo” från Frantoi Cutrera. Olivoljan är ”organic certified extra virgin, cold extracted”. Vi brukar köpa den hos Olivolja etc i Haga, Göteborg.

 

 

 

Smarrig vitlöksstund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Amy's piece of cake

  Jag stötte på denna smakkombon inne hos Lotta och bloggen två små kök. Hon hade gjort detta för ett tag sedan… det lät intressant då och det låter fortfarande intressant! Får se om jag vågar testa det framöver…. annars sparar jag mig till nästa sommar 😉

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, det är ju inte de två första alternativen man kommer på att äta i en och samma tugga. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.