breadpops italien basilika drinktilltugg aptitretare prosciutto pinjenötter parmesan soltorkade tomater aptitretare munsbit
breadpops italien basilika drinktilltugg aptitretare prosciutto pinjenötter parmesan soltorkade tomater aptitretare munsbit

Italienska breadpops – en salt variant av söta cakepops.

Lördag 23 april 2016

 

Nu har vi så mycket gott på lager så vi vet inte i vilken ände vi ska börja. Men man ska följa hjärtat och därför känns det mest angeläget att bjuda er på dessa munsbitar. Vi kallar dem breadpops och här kommer de med italienska smaker.

Alla har hört talas om söta cakepops där man mixar ihop sockerkaka med färskost. Vi har tidigare bloggat om mumin-cakepops och mer traditionella cake pops. Detta är en salt variant där vi mixade ner trista brödkanter från frysen istället (som blev över från den italienska smörgåstårtan) och lät dem ackompanjeras av italienska smaker såsom lufttorkad skinka, soltorkade tomater, basilika, rostade pinjenötter och parmesan.

 

breadpops italien prosciutto basilika parmesan pinjenötter drinktilltugg

Gårdagens hemliga experiment med frugan i köket blev således ett mycket lyckat resultat eftersom det dyker upp här! Detta med breadpops är något vi gått och grunnat på länge och plötsligt händer det. Det är också ett försök av oss att minska matsvinnet och framtagna helt enligt principen man-tager-vad-man-haver. De kan ätas antingen som aptitretare, till förrätt eller som drinktilltugg. Passar utmärkt till sommarens många bufféer. Glöm inte bubblet bara!

Det är snart ett år sedan vi åkte runt i Italien på en alldeles underbar mat- och vinresa men fortfarande inspireras vi av smakerna. Frankrike-resan till hösten hoppas vi ska bära med sig minst lika mycket inspiration men tills dess håll till godo med detta recept.

 

 

 

12 stycken.

 

 

170 g kanter av vitt formbröd
25 g soltorkade grillade tomater, grovhackade
1 msk hackad basilika (djupfryst går bra)
40 g lufttorkad skinka, grovhackad
85 g färskost (cream cheese), naturell
svartpeppar, grovmalen

 

 

Att rulla i:

30 g rostade pinjenötter, hackade
20 g parmesanost, finriven

 

 

 

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Lägg över på en tallrik och låt svalna, sedan finhackas de och blandas med den rivna parmesanosten.

Mixa brödet till smulor i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt tomaterna, skinkan, svartpeppar och basilikan och mixa till en jämn massa. Mixa sedan med färskosten tills smeten går ihop.

Forma till bollar och rulla i nöt-ostblandningen, tryck fast strösslet lite.

Servera genast eller låt stå kallt till servering men låt stå framme en stund innan förtäring så framträder smakerna bättre.

Servera med lite ruccola.

 

 

breadpops italien soltorkade tomater basilika parmesan prosciutto parmesan pinjenötter

 

breadpops drinktilltugg italien parmesan pinjenötter basilika prosciutto soltorkade tomater

 

breadpops italien basilika drinktilltugg aptitretare prosciutto pinjenötter parmesan soltorkade tomater aptitretare munsbit

De italienska brödbollarna är serverade på en tapasplanka eller skärbräda som vi fått låna från Presentproffsen här i Kungälv. För övrigt den butik här i vår lilla stad med den absolut trevligaste personalen (om ni frågar oss) som blivit våra vänner. Absolut värt ett besök om ni befinner er här i knutarna.

För övrigt befinner sig herr W på en pizza- och skräckfilmskväll med kompisgänget denna lördag och frun roar sig kungligt på egen hand genom att umgås med er alla finingar. Solen skiner men den är förrädisk, ingen direkt värme här inte. Ikväll blir det sallad på grillad kyckling från igår på hennes middagstallrik. Kanske ett glas rosé, det är ju ändå lördag!

Ha det gott alla finingar och tack för att ni kikar in här!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.