IMG_9049.jpg
IMG_9049.jpg

Mini-chokladcupcakes med mörk Noblesse och banoffee curd-grädde.

Nu tänkte jag ta tillfället i akt denna vintrigt kalla lördag och presentera mina mini-bakelser lite närmare. Får jag äran att presentera mini-chokladcupcakes med mörk Noblesse och banoffee curd-grädde, tadaaa! 🙂

I höstas kom gubben min hem från vårt fosterland med en burk banoffee curd, banan- och kolakräm, i bagaget. Hade aldrig sett eller hört talas om det innan, men den hamnade i skafferiet i väntan på bättre tider, eller nåt… Sen slog det mig helt plötsligt när jag planerade min fikabuffé, choklad-kola-banan borde vara en given kombination. Sen såg jag någon som toppat sina cupcakes med lemon curd-grädde och då slog idén till som en blixt från klar himmel. Då var det ju självklart vad jag skulle använda min banoffee curd till! Och färgerna kan också associeras till smakerna i denna underbart goda sötsak!

 

 

 

 

 

 

 

Flera dagar innan började jag pyssla med att färga sockerpasta i gult och kolabrunt. Forma 24 minibananer. Kavla och stansa ut 24 små rundlar med hjälp av en tyll (den andra ändan om jag säger så) och måla dem med lite brun pastafärg runt kanterna samt lite brunt på bananerna. Limma fast guleböjen på plattan med ätbart lim och sedan låta dem torka till lite för att hålla formen.

 

 

 

 

 

 

 

Sedan fortsatte jag med att baka chokladmuffins i miniformat där jag toppade med en mörk Noblesse direkt när jag tagit ut dem ur ugnen.

Detta recept räckte till 24 minimuffins + 3 stora för mig. Detta recept kan jag ståta med att jag hittat på Norrmejeriers hemsida där jag bara ökade på mängden kakao lite. Ett riktigt bra recept, men ska jag någon gång göra dessa muffins och inte ha i extra choklad kommer jag nog att öka på mängden kakao ytterligare för att få en riktigt stark chokladsmak.

 

Ugnstemperatur: 225° som du sedan sänker till 170°

 

100 rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg, rumsvarma
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk siktad kakao
1 dl mjölk

mörk Noblesse

 

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i sockerblandningen. Rör sist ned mjölken. Fördela i muffinsformar placerade i en muffinsplåt för att hålla formen. Tänk på att bara fylla formarna till 2/3, annars riskerar smeten att rinna över. Grädda i mitten av ugnen.

För stora muffins; sänk temperaturen till 170° efter 5 minuter för att få den bästa toppen på dina muffins. Total gräddningstid 15-20 minuter. Testa med en ren tandpetare om de är kladdfria inuti.

För minimuffins; sänk temperaturen till 170° efter 3 minuter. Total gräddningstid 10-12 minuter.

Lyft över muffinsen på ett galler, med ett bakplåtspapper under, och lägg genast på en mörk Noblesse som får smälta. Låt dem kallna så. Muffinsen går bra att frysa in.

 

 

 

 

 

 

 

Jag spritsade bakverken med banoffe curd-grädden och dekorerade med bananplattan.

 

Banoffee curd-grädde gör du så här:

Vispa 3 dl vispgrädde. Lägg en halv burk (ca 170 g) banoffee curd i en skål och rör den smidigare med en klick av den vispade grädden. Sedan rör du ner blandningen i resten av vispgrädden. Känns den lite lös så vispar du lite till.

Det är värt att så sent som möjligt innan servering dekorera muffinsen och förvara dem i kylen ända tills det är dags att äta dem. Voilà!

 

Smarrig muffinsstund!
~Neta & Peppe~

 

  1. Pingback: Livsnjutarnas gourmetkök » Fikabuffé med stort F.

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.