IMG_5923.jpg
IMG_5923.jpg

Digestivekex.

Digestivekex kan man faktiskt baka själv om man vill. Allt går om man verkligen vill! 🙂 Och särskilt svårt är det inte heller!

Jag blev positivt överraskad av hur nära den ”rätta smaken” jag kom jämfört med de man köper i affär. Ok, hembakat är alltid godast men när man försöker efterlikna någon kaka man mycket väl vet hur den ”ska” smaka, då känns det ju mer eller mindre som ett misslyckande om den smakar något helt annat. Håller ni inte med mig? Men det här receptet fick med beröm godkänt av mig efter lite modifikation. Skulle inte vara jag annars!? Vet att jag hittade det ute på nätet men har inget minne om var… Men här kommer min version i alla fall, vassegoo! 😉

 

 

Räkna med att få ut ca. 25 kex av detta recept. Ugnstemperatur: 175°

 

2 dl grahamsmjöl
2 dl fiberberikade havregryn
2 tsk strösocker
1/2 tsk bikarbonat (el. 1 tsk bakpulver)
75 g smör
saften av 1/2 citron
2-3 msk mjölk
1 krm salt

 

Kör havregrynen i matberedare med kniven monterad tills de är krossade. Tillsätt alla torra ingredienser och pressa över citronen. Lägg i smöret i klickar, kör matberedaren tills degen är smulig. Häll i mjölken när maskinen är igång tills smulorna bildar en ”lagom deg”.
Kavla ut tunt (ca 3 mm) och ta ut runda kakor ur degen (ca 7 cm i diameter) med hjälp av t.ex. en rund utstickare. Själv använde jag mig av en Galej ljuslykta från IKEA som i öppningen hade perfekt mått.
Nagga och grädda i ca. 15 minuter i mitten av ugnen. Låt kallna på bakplåtspappersklätt galler.

De här kexen är perfekta att ha på ostbrickan eller varför inte äta som mellanmål?!? Och med gott samvete kan man också äta dem med tanke på deras höga fiberhalt och nästintill obefintliga sockermängd!

 

Smarrig kexstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.