rosmarinkex salta kex parmesankex till ostbrickan
rosmarinkex salta kex parmesankex till ostbrickan

Rosmarinkex med parmesan – farligt goda.

Söndag 5 mars 2017

 

Här kommer ett farligt gott recept på små salta kex med smak av rosmarin och parmesanost. Lättbakade, knapriga och beroendeframkallande. Kexen är smakrika och ett trevligt inslag på till exempel ostbrickan. De är även goda till kvällsfikat till en kopp gott te. Vi fick stifta bekantskap med dessa kex i skolbageriet och kunde inte motstå frestelsen att även baka dem här på hemmaplan.

 

rosmarinkex parmesankex ostbricka salta kex parmesan smör rosmarin

Efter lite eget detektivarbete kom vi fram till att receptet är helt och hållet Leila Lindholms. Tack för ett toppenrecept!

Vi lever numera efter devisen ”ett kex om dagen är bra för magen” eller ”är de små får man ta två” eller så bakar man helt enkelt en ny sats när man nått botten, ja i kexburken.

 

2 plåtar.

Ugnstemperatur: 200°C (175°C varmluft för bägge plåtarna samtidigt)

 

4 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
100 g parmesanost
1 tsk salt
1/2 dl mjölk
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 msk torkad rosmarin

 

Att rulla i:

flingsalt
1 msk torkad rosmarin

 

 

Riv parmesanosten fint. Blanda sedan alla ingredienser i en bunke, arbeta i maskin sex minuter på låg hastighet eller knåda tills degen är fast. Dela upp degen i två lika stora bitar. Forma bitarna till två rullar, ca. 3 cm i diameter. Rulla därefter rullarna i rosmarin och flingsalt. Lägg rullarna i plastfolie och kyl dem ca. 10 minuter.

Ta ut degrullarna från kylen och skär dem i 1/2 cm tjocka kakor med en vass kniv. Lägg kexen på bakpappersklädd plåt och grädda dem i ugnens mitt 10-15 minuter (beroende på ugn) tills de fått fin färg. Låt svalna på galler och lägg över och förvara i tättslutande burk när de är helt kalla.

 

parmesankex rosmarinkex salta kex ostbricka smör parmesan rosmarin

 

rosmarinkex salta kex parmesankex till ostbrickan

 

Tro det eller ej men här har vi fått snö idag. Vi kan tycka att har den inte kommit tidigare denna vinter behöver den inte visa sig nu heller. Tror knappast vädergudarna lyssnar på vår klagosång.

Ikväll har vi testat något nytt i vårt kök. Det har bakats bryggbröd. Hemmabryggaren bryggde en ny sats öl inatt och nu har en del av dravet (den urlakade malten) fått hoppa ner i två limpor. Återstår att provsmaka innan vi vågar yttra oss mer om detta recept.

Nu styr vi kosan mot köket igen där det ska tillagas egengjord pasta. Är ni nyfikna på hur man gör klickar ni er vidare till receptet här. Veva på gott folk!

 

 

Smaklig kexstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.