toscakaka världens godaste tosca pistage mandel hasselnötter
toscakaka världens godaste tosca pistage mandel hasselnötter

Världens godaste toscakaka.

Söndag 26 februari 2017

 

Det må vara att det är fastlagssöndagen idag och ni egentligen är på jakt efter ett himla bra recept på semle- /fastlagsbullar men då ber vi er att klicka här så kommer ni till det receptet på ett vips. Idag tänker vi bjuda er på världens godaste toscakaka, ja i alla fall om vi får avgöra.

Mjuk och god kaka under det tjockaste och godaste toscatäcke man kan tänka sig. Denna goding är ett hopkok av flera recept. Själva kakan har vi tagit direkt ur ”Sju sorters kakor” (sjuttiofjärde upplagan, 1994) medan toscan är direkt från fruns bageriutbildning.

 

toscakaka tosca pistage mandel hasselnötter rostade världens godaste fika

Toscasmeten är en mjukseg blandning med himmelsk smördoft och flera olika sorters nötter; pistage, hasselnötter och sötmandel. Pistagemandel ger en härlig grön färgklick och piggar upp det annars lite bruntråkiga toscatäcket. Vi använde pistage som var rostad och saltad på påse, självklart skalade vi den också.

Tänk på att skålla sötmandeln först, enklast görs det genom att lägga den i kokande vatten i två minuter. Skala samt grovhacka den och rosta den i en torr stekpanna men akta så den inte bränns. Vi använde även hela oskalade hasselnötter och de rostades i ugnens mitt på 200°C ca. 10 minuter. Gnugga hasselnötterna i en ren kökshandduk för att få bort det mesta skalet innan de grovhackas.

Vi rekommenderar verkligen att rosta både mandeln och de andra nötterna (ej pistage) först för det ger så mycket mer smak och arom åt kakan. Nu kanske ni förstår att detta verkligen är världens godaste toscakaka?!?

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 175°C (samma temperatur för varmluft)

 

Kakan:

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vispgrädde

 

Toscasmet:

100 g smör
100 g socker
75 g vispgrädde
75 g ljus sirap
200 g blandade nötter och mandlar, grovhackade (se tips ovan)

 

 

Smörj en rund form med löstagbar botten, ca. 24 cm i diameter. Spänn gärna fast ett bakplåtspapper i formens botten.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver noga och tillsätt det tillsammans med det smälta smöret och grädden i äggvispet. Rör försiktigt (använd en ballongvisp) till en klimpfri smet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i ugnens nedre del 20-25 minuter.

Toscasmeten:
Blanda smör, socker, grädde och sirap i en kastrull och låt blandningen koka till 118°C. Blanda sedan i de grovhackade nötterna.

Bred toscasmeten i ett jämnt lager på den inte helt färdiggräddade kakan. Grädda ytterligare ca. 15 minuter eller tills toscan fått fin färg. Låt kakan svalna lite innan du försiktigt lossar formen, ta hjälp av en plastkniv om toscasmeten sitter fast runt kanterna.

Låt kallna helt innan servering. Det kan vara gott att servera toscakakan med lättvispad grädde till. Kakan kan även frysas in.

 

toscakaka tosca pistage mandel hasselnötter

 

toscakaka världens godaste tosca pistage mandel hasselnötter

 

smakbox tillsammans prenumerationsbox

Helgen har bjudit på trevligt kalasfika hos en fin vän. Vi gav honom faktiskt en Smakbox i gåva, det kan du också göra genom att gå i på Smakbox hemsida och knåpa in lite kontaktuppgifter. Med vår rabattkod ”livsnjutarna” får du dessutom 15% rabatt (inom Sverige) så då blir priset 169 SEK inkl. frakt men denna februaribox på temat ”Tillsammans” har det högsta butiksvärdet någonsin, hela 471 kronor. Självklart kan du starta en prenumeration också och använda samma rabattkod om du bara vill ha den för dig själv.

Vad gäller väder och vind finns det mycket att säga, men för att göra en sammanfattning så har det varit mycket av allt. Minusgrader, plusgrader, snö, regn, sol, dimma… men vi har ändå njutit av raska promenader i den friska luften. Idag såg vi både blommande snödroppar och krokusar så visst är våren på g, det bådar även all denna skönsång från fåglarna om.

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Men oj! Tack för detta recept. Tosca kaka är himmelskt god i vanliga fall och denna måste ju vara om möjligt ännu godare.
    Ska provas så fort tillfälle gives!

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.