potatisbakelse enkel påsk lammstek rosmarin
potatisbakelse enkel påsk lammstek rosmarin

Potatis- och fetaostbakelse till påskens lammstek.

Söndag 27 mars 2016

 

Det är ingen vanlig söndag idag för det är söndag imorgon igen. Påskhelgen är rätt trevlig ändå. Kanske äter ni fortfarande påskmat därute i stugorna och står det lammstek på menyn har vi det perfekta tillbehöret. För vårt godaste recept på lammstek kan ni kika in här.

 

potatisbakelse fetaost påsk lammstek

Herr W har komponerat ihop denna goda men lättlagade potatisbakelse med fetaost och tryffel. Den har ett uns smak av rosmarin, citron och vitlök som fått koka med potatisen. Endast lite grädde är tillsatt för att göra potatisstompet mer smidigt och sen är bakelsen gratinerad i ugn för att få den fina färgen.

Ingår denna potatisbakelse i en buffé kan man räkna en per person, äter man endast varmrätt kanske man bör räkna två per person beroende på hur hungrigt sällskapet är. Eller så gör man några extra bara för att de är så fantastiskt goda.

I vinglasen: Ett ekologiskt rödvin från Marche, Italien – Tajano Rosso Piceno (nr. 6090) av Umani Ronchi.

 

 

4 stycken.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

4 stora potatisar, mjölig sort
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin
1/4 citronskiva
salt

75 g fetaost
en skvätt vispgrädde
tryffelolja

olivolja till formarna

 

 

 

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ihop med skalad vitlöksklyfta, rosmarin och citron.

Häll av vattnet och mosa potatisarna grovt med en gaffel, blanda ner mosad fetaost och rör stompet smidigt med lite grädde. Smaka av med tryffelolja och salt.

Fördela potatisstompet i smorda portionsformar och platta till ytan med en gaffel för fina ränder. Gratinera i mitten av ugnen ca. 15 minuter tills potatisbakelserna fått fin färg.

Lossa försiktigt potatisbakelsen ur formen och lägg upp den på en varm tallrik och servera med skivor av lammstek och skysås.

 

potatisbakelse enkel fetaost påsk lammstek rosmarin

 

potatisbakelse enkel påsk lammstek rosmarin

 

Äntligen hittade vår egen Smakbox hem till oss lagom till påskhelgen.IMG_7108 Premiärboxen bestod av 17 produkter varav 11 är ekologiska. Ett roligt och spännande sätt att upptäcka nya produkter och smaker så därför känns det helt rätt att tipsa er om detta.

Smakbox är en prenumerationstjänst och varannan månad får man en smakbox till priset av 189 kronor (frakt ingår) levererad till närmaste utlämningsställe för PostNord, men värdet på produkterna uppgår till 350-450 kronor. Vill du beställa hem en egen kan du uppge koden ”LIVSNJUTARNA” så får du 15% rabatt på din första Smakbox. Kika in på deras hemsida för mer information, smakbox.se

 

Frun i hushållet får allt mysa på bäst hon kan själv ikväll. Herr W styrde kosan mot jobbet under eftermiddagen. Men innan det fick vi både njuta av frukost och lunch tillsammans i godan ro. Inte helt fel med triss i sill på lunchtallriken varav gubbröran och löksillen var rester från vårt bidrag (vi körde på säkra kort) till gårdagens knytkalas hos vännerna Erika och Marcus. Desserten som vi bjöd på gick självklart i påskens tema – Tuppkaka de luxe. Någon fick namnet om bakfoten och fick det till Tuppjuck de luxe! Recept utlovas framöver.

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Lammstek bjöds vi på i lördags, så gott, och ikväll blev det lammytterfilé på grillspett här i det egna köket. Lamm-jajamensan vi älskar det:) Dock fick vi inte njuta av en tryffelsmaskig bakelse till, det låter ljuvligt gott!

  En fin vecka önskar vi er,
  kram

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Låter som att ni haft en härlig mathelg ni med, gott det!
   Frun har inte varit alltför förtjust i lamm, men antingen har hon blivit vuxen på riktigt eller så har smaklökarna ändrat sig med åren. Det tredje alternativet är att vi nu hittat riktigt fint och närodlat lammkött för nu äter hon det gärna och hellre än annat kött för det sätter sig inte som en klump i magen som riktigt rött kött kan göra.
   Jamen, ni skulle ha kommit över på en tuppkake-bit, det blev många över. Kramizar till er!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.