kyckling chicken tikka masala indisk kycklinggryta david batra raita mynta
kyckling chicken tikka masala indisk kycklinggryta david batra raita mynta

David Batras snälla chicken tikka masala med raita.

Söndag 13 november 2016

 

För länge sedan förknippade vi indisk mat med smak av pepparkaka och det var inte något vi kände alltför stort sug efter. Tur att smaker kan ändras över tid och år. Tanken att vi råkat snubbla över ”dålig” indiskt kryddat mat känns tröstande för den senaste tiden har vi rätt ofta tagit oss en tur till Indien, ja i alla fall via tallrikarna och magen.

Kanske är det just kryddorna och värmen i indisk mat som gör den extra välkomnande på menyn nu i november och när julen nalkas. Smakrik men inte stark är denna indiska kycklinggryta som kräver lite förberedelser men det är det värt i slutändan.

 

chicken kyckling tikka masala indisk mat david batra raita mynta

Vi kunde tyvärr inte hitta varken hel spiskummin eller korianderfrön i vår mataffär så det fick bli malen för vår del. Att mixa kanelstänger är heller inte det lättaste, för ett fasligt oljud och lämnar luriga vassa bitar kvar som man får akta sig för så därför tog vi malen kanel i själva såsen.

Till denna goda kyckling tikka masala serverade vi jasminris, limeklyfta och raita – en kall yoghurtsås med gurka kryddad med färsk mynta.

Receptet har vi hittat i vår stora hjälpreda i köket ”Köksalmanack 2016”.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

600 g kyckling, lårfilé eller bröstfilé
1/2 tsk salt

 

Marinad:

2 dl matyoghurt, 10%
2 lagerblad
2 tsk hel spiskummin (1 1/2 tsk malen)
1 tsk fänkålsfrön
1/2 kanelstång, ca. 2 cm (1/2 tsk malen)
1/2 röd chilifrukt
20 g (2 msk) finhackad färsk ingefära
4 gröna kardemummakapslar
4 kryddnejlikor
1 tsk korianderfrön (3/4 tsk malen)

 

Tikka masala-sås:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
20 g (2 msk) finhackad färsk ingefära
1 1/2 tsk hel spiskummin (1 tsk malen)
1 1/2 tsk korianderfrön (1 tsk malen)
1/2 kanelstång, ca. 2 cm (1/2 tsk malen)
1 tsk fänkålsfrön
4 kryddnejlikor
4 gröna kardemummakapslar
3 msk (45 g) smör till stekning
1 burk (400 g) krossad tomat
1/2 dl cashewnötter
2 tsk socker
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl vatten
2 msk matyoghurt, 10%
1 tsk salt

 

 

Mixa alla ingredienser till marinaden i en kannmixer eller med en mixerstav. Skär kycklingiléerna i mindre bitar, lägg dem i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Marinera ett dygn i kylen.

Sätt på ugnen. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg den i en smord ugnsform. Strö över 1/2 tsk salt. Stek i ugnens mitt ca. 15 minuter.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med kryddorna i smör i en traktörpanna eller gryta. Fräs ca. 5 minuter så att smak och doft kommer igång. Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och socker. Låt koka ihop 5 minuter. Mixa till en slät sås i en kannmixer eller med en mixerstav, mixa sedan in grädde och vatten. Krydda med salt.

Häll tillbaka såsen i grytan och låt koka ihop 15 minuter under lock. Lägg kyckling och yoghurt i såsen och låt småkoka ytterligare 20 minuter under lock. Smaka av. Servera med kokt ris, limeklyfta och raita.

 

David Batras raita:

2 dl matyoghurt, 10%
1/2 gurka, grovriven
1/2 dl hackad färsk mynta
1/2 tsk socker
1/2 tsk malen spiskummin

 

 

Kläm den mesta vätskan ur den rivna gurkan och blanda alla ingredienser. Ställ kallt fram till servering.

 

kyckling chicken tikka masala indisk kycklinggryta david batra raita mynta

 

Helgen har bjudit på sol, promenad, julshopping, nybakta havrefrallor till frukost, god mat, matreportageskriverier och så har vi tjuvstartat julen med att sätta fram den nyinköpta adventsljusstaken i köket och adventsstjärnan i lillrummet samt spelat lite finstämd julmusik – men bara lite.

Vi hoppas alla pappor därute haft en fin farsdag, själva har vi firat våra farsgubbar med att gratta dem per telefon. Men vi vet att de blivit rejält firade av övriga familjemedlemmar så det ska nog inte ha gått någon nöd på dem.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.