kycklingsoppa rotfruktssoppa kycklingfärs indisk kryddblandning timjan husmanskost
kycklingsoppa rotfruktssoppa kycklingfärs indisk kryddblandning timjan husmanskost

Rotfruktssoppa med indisk kycklingfärs.

Tisdag 15 november 2016

 

Vi spinner vidare på de indiska smakerna. Idag serverar vi en riktigt höstlig soppa med rotfrukter och kycklingfärs som fått sig en släng av indisk kryddblandning. Soppan är ett direkt resultat av när vi fick ett rensa-ur-kylen-ryck och med mycket lyckad utgång. Husmanskost med en liten tvist om man tänker på alla de buljongbaserade soppor vi har vuxit upp med.

 

rotfruktssoppa kycklingfärs indisk kryddblandning timjan husmanskost kycklingsoppa

Med regnet som strilat ner hela dagen är nog en god soppa ingen dum idé. Den kommer att värma gott ända ner i tårna och har en härlig nyans av de indiska kryddorna med smygande hetta men utan att ta över. Som alltid när det ska ätas soppa smakar den ju alltid bättre dagen efter så har ni tid över rekommenderar vi att ni gör den en dag i förväg. Annars får ni gärna sörpla på redan idag.

 

 

4 portioner.

 

17 dl vatten
130 g skalade morötter
150 g skalad potatis (fast)
60 g skalad palsternacka
2 stjälkar stjälkselleri
100 g purjolök, gärna det gröna
3 hela svartpepparkorn
2 msk grönsaksfond
1 1/2 msk kycklingfond
några kvistar färsk timjan

300 g kycklingfärs
smör och olivolja till stekning
några kvistar färsk timjan
2 krm indisk kryddblandning (recept nedan)
salt, svartpeppar

 

Indisk kryddblandning:

1 msk malen spiskummin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk cayennepeppar

 

 

Tärna potatis, morot och palsternacka. Skölj och strimla purjolöken samt selleristjälkarna. Lägg över alla rotfrukter i en stor kastrull med vattnet, fond, svartpepparkorn och några timjankvistar, låt koka upp.

Fräs med en gång kycklingfärsen i en blandning av smör och olivolja, låt även timjan och den indiska kryddblandningen fräsa med en stund, salta och peppra. Häll ner kycklingfärsen i kastrullen och skölj ur stekpannan med lite soppspad och häll tillbaka så alla goda smaker följer med i soppkastrullen. Låt kycklingfärsen koka med tills rotfrukterna är mjuka, ca. 15 minuter.

Servera soppan rykande varm med ditt favoritbröd vid sidan om.

 

kycklingsoppa rotfruktssoppa kycklingfärs indisk kryddblandning timjan husmanskost

Man kan väl nog säga att vintern kom av sig med detta regn som vräkt ner idag och med termometern som visat +9. Helt klart läge för att koka lite värmande och välgörande klassiskt yogi-te som också för tankarna till Indien.

Som vanligt på tisdagar är det snart dags att bänka sig framför ”Hela Sverige bakar” och se vad för gott de hittar på. Har ni börjat fundera på julbaket redan eller har ni rentav tjuvstartat?

 

Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. annepauline

    Vilken härlig soppa! Jag har på känn att det där kommer att bli ett favoritrecept för mig. Ska tillagas snarast.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.