halstrade pilgrimsmusslor champagneskum löjrom gräslök förrätt
halstrade pilgrimsmusslor champagneskum löjrom gräslök förrätt

Halstrade pilgrimsmusslor med champagneskum och löjrom till förrätt. Fint ska det va’ när man firar bröllopsdag.

Torsdag 1 oktober 2015

 

Matfrälsta som vi är skulle man tro att vi sitter som fastklistrade framför alla matprogram som visas på televisionen. Sanningen att säga är vi väldigt dåliga på det. Det händer någon enstaka gång men väldigt sällan. Kan det vara för att det finns en uppsjö av matiga tv-program att det skulle vara mer än ett heltidsjobb att följa dem alla. Hur är det med dig och matprogram?

Någon enstaka gång hände för inte så länge sedan och det var programmet ”Halv åtta oss mig” på besök i Falkenberg (2015-09-15). Ulfs förrätt – halstrade pilgrimsmusslor med champagneskum och löjrom, gav oss en riktig aptitretare och vi lade den bakom örat omedelbums. Således var det inte särskilt svårt att bestämma förrätten när vi skulle planera en 3-rätters till bröllopsdagsfirandet igår. Den nionde i ordningen!

 

kärlek blombukett

 

pilgrimsmusslor halstrade champagneskum löjrom gräslök förrätt

Vi tipsar om att göra såsgrunden kvällen innan så blir denna förrätt klar i ett nafs. Bara att värma upp såsen och tillsätta mousserande vin strax innan servering samt halstra pilgrimsmusslorna.

Pilgrimsmusslorna har en nästintill svampaktig konsistens med en tydlig havssmak, oh we love them! Vi äter dem alldeles för sällan så igår njöt vi desto mer. Räkna med tre pilgrimsmusslor per person.

Alla smaker satt där de skulle i denna synnerligen enkla men majestätiska förrätt och syrligheten från såsen lyfte denna rätt till höga höjder ihop med löjrommets sälta. Och visst har vi toppat med löjrom från Kalix en dag som denna!

Glöm inte att duka med både gaffel, kniv och sked för den här såsen ska minsann inte bli kvar på tallriken!

 

moët & chandon bröllopsdag

Självklart hör det till att njuta av ädla bubblor ihop med denna lyxiga förrätt och vi drack äkta champagne; Moët & Chandon (7518) som vi alltid gör på våra bröllopsdagar eller när något annat storslaget ska firas lite extra.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

Såsen:

2 schalottenlökar
23 g (1 1/2 msk) smör
2 1/2 dl fiskbuljong
1 1/2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1-2 tsk idealmjöl/ ljus maizenaredning
1/2 dl champagne /mousserande vin (kan vara en billigare sort)

12 pilgrimsmusslor
smör till stekning
salt, svartpeppar

ca. 100 g löjrom
gräslök

 

 

 

 

Skala och finhacka lökarna. Fräs dem mjuka i smör men utan att de tar färg. Häll över buljong och vin och låt sjuda så att mängden reduceras till hälften.

Sila bort löken och tillsätt grädden. Låt såsen småputtra ca. 10 minuter.

Red av såsen med idealmjöl eller maizena men låt den inte bli för tjock. Tillsätt champagnen precis innan servering, vilket gör att såsen skummar lite.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek/halstra musslorna på hög värme ca. 1 minut /sida. Salta och peppra.

Lägg upp såsen på varma djuptallrikar. Lägg i musslorna och toppa dem med löjrom och garnera med några strån gräslök.

 

halstrade pilgrimsmusslor champagneskum löjrom moët & chandon bröllopsdag

 

halstrade pilgrimsmusslor champagneskum löjrom gräslök förrätt

 

Och nu har vi faktiskt tagit helg, tro det eller ej. Fyra lediga dagar tillsammans är inte alls fel i höstsolens varma sken. Tanken var att vi skulle ta en helgtripp någonstans men med en begravning i Finland nästa helg blidde det inte så. Vi tar istället dagarna som de kommer och njuter av timme för timme. Det tycker vi att ni också ska göra!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.