torskrygg chablissås chablis fransk mat sauce creme au chablis
torskrygg chablissås chablis fransk mat sauce creme au chablis

Torskrygg i chablissås.

Lördag 29 oktober 2016

 

Låt oss ta er med på en liten smakresa till Frankrike, vi tänker mer specifikt på Chablis. Allt vi behöver göra för att förflytta oss dit tillsammans är att tillaga denna goda chablissås.

På vinresan i Frankrike tillbringade vi lite tid i Chablis ute bland vinstockarna och provsmakade goda viner från ”William Fèvre”, några av vinerna finns även på Systembolaget att beställa. Efteråt åt vi lunch på en liten restaurang inne i centrum där det serverades fisk i chablissås. Denna fisk var en torr och tråkig historia (blir lätt så när ett stort sällskap ska serveras) men såsen var jättegod.

 

torskrygg chablissås fransk mat

Den franska varianten där fisken serverades med ris.

På hemmaplan igen ville vi göra chablissås för att se om den skulle smaka likadant. Visst sveptes vi med till Chablis direkt vi fick såsen i munnen men vår fisk var perfekt tillagad, om vi får säga det själva. Som alltid rimmar vi fisken innan tillagning. Till denna maträtt tog vi självklart fram ett chablisvin från William Fèvre för att göra det rätt och riktigt.

 

chablis chablisvin william fevre reseminnen franskt vin

Såsen har en lite syrlig ton från vinet (vi köpte en mindre flaska med chablisvin till såsen från butiken med den gröna skylten). Den passar ypperligt till all vit fisk som har en neutral smak. Själva maträtten är i sig ganska intetsägande vad gäller utseendet (vit fisk med vit sås en något sen middag i dålig belysning) men smakerna sitter där de ska. Vi serverade kokt delikatesspotatis till och för att sätta lite färg på anrättningen råstekte vi strimlad morot i smör som vi bara strödde lite flingsalt över.

Tänk på att börja med såsen som tar längst tid och att allt annat är färdigt lagom tills fisken gått klar i ugnen. Fisk ska avnjutas omedelbums!

Receptet till Sauce crème au Chablis vill vi inte ta åt oss äran av mer än att vi översatt det till svenska men känner någon för att förkovra sig i köksfranska kan ni klicka er in här.

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 155°C

 

 

4 bitar torskrygg

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 liten citronklyfta, saften + skalet
1 tsk socker

 

Blanda vatten, citronsaft, citronskal, socker och salt i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Rimma torsken i lagen 20 minuter. Lyft upp fisken och torka den torr med hushållspapper.

Lägg över fisken i en smord ugnsform och stick in stektermometern. Placera en vattenfylld ugnsform längst ner i ugnen. Ugnsbaka torsken mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 43°C, tar ca. 20 minuter beroende på fiskens tjocklek och alla ugnar är ju olika. Låt stå en stund under aluminiumfolie för att låta värmen jämna ut sig.

 

Sauce crème au Chablis – Chablissås:

1 stor schalottenlök
smör till stekning
1 1/2 tsk idealmjöl
3 1/3 dl vitt vin, Chablis
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 lagerblad
1 krm torkad timjan
1 liten vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
40 g smör

 

 

Finhacka schalottenlöken och fräs den i lite smör i en kastrull i 2 minuter. Tillsätt mjölet och blanda runt, späd med vinet under omrörning så att inga klumpar bildas. Låt puttra utan lock tills vätskan reducerats till 3/4.

Tillsätt grädde, lagerblad, timjan, en skalad och krossad vitlöksklyfta, salt, peppar och hälften av smöret (20 g) och låt ytterligare reducera till krämig konsistens.

Sila av såsen genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska. Rör ner det sista smöret, smaka av med salt och peppar och håll såsen varm fram till servering.

 

torskrygg chablissås chablis fransk mat sauce creme au chablis

Dagen har bjudit på solsken som till och med värmde kinden lite grann och himmel vilken härlig doft av höst. En långpromenad var given för frun medan herr W gav sig iväg på en shoppingtur. För honom vankas det gubbgrillning ikväll och frugan ska snällt leka taxi. Imorgon har vi planer på en heldag tillsammans (äntligen!) och då tänkte vi troligtvis bege oss mot storstan och äta söndagsmiddag ute. Låter som en bra plan det!

 

Bon Appétit!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.