boeuf bourguignon julia child amandinepotatis le creuset ärter i smör
boeuf bourguignon julia child amandinepotatis le creuset ärter i smör

Vi firar med Boeuf Bourguignon à la Julia Child.

Söndag 27 september 2015

 

Denna dag och detta inlägg kräver något extravagant och tjusigt. Vi firar att ni nu, ja precis nu läser bloggens sexhundrade inlägg sedan tidernas begynnelse. Vi blåser även ett trumpetsolo för att uppmärksamma att vi nu passerat 300-strecket för gillamarkeringar på Facebook. Vi får därmed passa på att önska alla nya följare varmt välkomna in i vårt gourmetkök! Och idag är det även sista dagen för att nominera till Matbloggspriset /Folkets val. Ja, det är en väldigt stor dag för oss och det kräver ett väldigt elegant recept.

 

boeuf bourguignon julia child amandinepotatis ärter nötbog

Julia Childs ”Mastering the art of French cooking” eller som den heter på svenska; ”Det goda franska köket” är en klassiker i kokbokshyllan och numera finns den även i vår ägo. Det är en väldigt annorlunda skriven kokbok, dock väldigt pedagogisk och utförlig men oss lyckades den förvirra ett tag. Julia och hennes kompanjoner gjorde det väldigt lätt för sig – inga bilder utan endast illustrationer på drygt 700 sidor.

Ända sedan vi såg filmen ”Julie & Julia” har vi velat göra denna köttgryta som vi förstått ska vara något alldeles extra. Nu vet vi att den verkligen är något alldeles extra!!! Självklart blev det premiär för vår nyinköpta ”Le Creuset”-gryta samma kväll, klassiskt orange i färgen till detta klassiska recept.

 

boeuf bourguignon julia child le creuset

Aldrig tidigare har vi avnjutit en köttgryta så välbalanserad i smakerna. Köttet så mört att det fullkomligt smälte i munnen och vi rös av välbehag under hela middagen. Ja, denna Boeuf Bourguignon tar många timmar i anspråk att tillreda men alla timmar innebär inte aktiv kökstjänst. Men det är så värt!

Receptet nedan är ordagrant taget ur ”Det goda franska köket”, håll till godo! Men där vi valt att göra på lite annat sätt står det inom parentes med text i röd färg.)

 

Boeuf Bourguignon
Boeuf à la Bourguignonne
(Oxkött i rödvin med bacon, lök och champinjoner)

Som ofta är fallet med berömda maträtter, finns det mer än ett sätt att laga en god Boeuf Bourguignon. Noggrant tillagad och väl smaksatt är den en av de godaste kötträtter människan skapat och passar utmärkt som huvudrätt vid en middag med gående bord. Lyckligtvis kan den lagas helt färdig i förväg, t.o.m. dagen innan, och den vinner bara i smak på att åter värmas upp.

Grönsaks- och vinförslag

Kokt potatis är det som traditionellt hör ihop med denna rätt, men potatisen kan bytas ut mot smörslungade nudlar eller kokt ris. (Vi köpte Amandinepotatis som passade ypperligt till.) Om man vill servera någon grönsak till, är ärter i smör bästa valet. (Vi använde konserverade gröna ärter som blandades med smält smör.) Servera grytan med ett ganska fylligt, ungt vin, exempelvis en Beaujolais, Côtes du Rhône, St. Emilion eller bourgogne. (Tänk på att använda samma vin till grytan som du senare serverar i glaset. Vi kan rekommendera det franska vinet ”Morgon”, 5106 som verkligen gick fint ihop med grytans mustiga smaker).

 

vintips boeuf bourguignon morgon rödvin

Vårt vinförslag; Morgon, artikelnummer 5106 på Systembolaget.

 

 

För 6 personer

 

En bit bacon på 2 hg (200 g)

Skär bort svålen och skär baconbiten till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 4 cm långa). Sjud svål och baconstrimlor i 10 minuter i 1 1/2 liter vatten. Sila upp och torka. (Man kan använda rimmat eller färskt sidfläsk och då kan man hoppa över sjudningen, vi använde rimmat.)

Förvärm ugnen till 225°C.

En eldfast gryta, ca. 8 cm djup och 25 cm vid
1 msk olivolja eller matolja
En hålslev

Stek baconstrimlorna i oljan över måttlig värme så att de blir lätt brynta. (Bryn även svålen). Lägg upp dem på ett fat med hålsleven. Sätt grytan åt sidan. Hetta upp fettet så att det nästan ryker när det blir dags att bryna köttet.

1 1/2 kg magert grytkött, skuret i 5-centimeterstärningar (Vi använde nötbog.)

Torka köttet noga på hushållspapper. Det bryner inte om det är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är vackert brynta på alla sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna.

1 skivad morot
1 skivad lök

Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet.

1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
30 g mjöl

Lägg tillbaka bacon (inte svålen) och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitarna. Pudra över mjölet och skaka om bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt den stå 4 minuter till. (Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa.) Ta ut grytan och sänk värmen till 175ºC.

7 dl fylligt ungt rödvin, helst samma sort som man serverar till maten, eller en Chianti
4½-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
½ tsk timjan, (torkad)
1 sönderbrutet lagerblad
Den brynta fläsksvålen

Rör i vinet och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. (Eftersom vinet redan täckte köttet helt använde vi oss av Fond ”Du chef” beef, en räckte gott och väl.) Sätt till tomatpurén, vitlöken, örtkryddorna och svålen. Sjud upp alltsammans uppe på spisen. Lägg lock på grytan och sätt in i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen. Reglera värmen så att köttet sjuder mycket sakta och låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt, när det känns mört när man provar med en gaffel.

Medan köttet bräserar gör man i ordning lök och champinjoner. Sätt dem åt sidan tills de behövs.

18-24 smålökar (2 förpackningar à 250 g steklökar) , mörkbräserade i buljong:

Bryn lökarna hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt en Fond ”Du Chef” beef, ca.1/2 dl sherry, 1/2 dl vatten, persiljekvistar, ett lagerblad, några kvistar färsk timjan och svartpeppar och låt löken sjuda under lock tills de är mjuka.

450 g champinjoner; ansade, torkade och delade i 4 delar och brynta i smör:

Hetta upp smöret i en stekpanna och när smörskummet börjar lägga sig är stekfettet hett nog och man kan lägga i champinjonerna, men inte för mycket åt gången för då blir de mer ångkokta. Skaka omkring svampen i pannan i 4-5 minuter. Under stekningen tar champinjonerna först åt sig fett. Efter 2-3 minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och champinjonerna börjar bryna. Så snart de är lätt brynta är de färdiga. Då tas de av värmen.

När köttet är mört häller man innehållet i grytan i en sil, som man placerat över en kastrull. Skölj ur grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.
Skumma fettet av såsen. Sjud såsen i en minut eller två och skumma bort det ytterligare fett som stiger till ytan. Man bör ha ungefär 6 dl sås, som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Smaka av noga. Häll såsen över kött och grönsaker.
(+) Hit kan rätten förberedas.

Persiljekvistar

Om grytan skall serveras genast: Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar.

Om rätten skall serveras senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ in den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca. 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

 

boeuf bourguignon julia child le creuset nötbog

 

boeuf bourguignon julia child amandinepotatis le creuset ärter i smör

 

 

Och så får vi avsluta på samma sätt som Julia Child – Bon Appétit eller som vi brukar säga;

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Helt perfekt maträtt att pyssla med en gråruggig höstdag. För en hel del pyssel är det onekligen. Man får ha receptet bredvid sig och ”pricka av” alla moment. Men en sak är säker: Det lär bli GOTT!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det har du helt rätt i, vi fick verkligen koncentrera oss. Men det var absolut mödan värt och vi kommer nog att göra den fler gånger. 🙂

   Svara

 2. Hanna Glimmer

  Baconet skall sjuda för att bli av med fett, inte för att bli kvitt röksmaken. Glöm det där med sidfläsk (om det inte är rökt), rimmat eller färskt. Det är röksmaken som eftersöks.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.