kycklingpaj kyckling purjolök morötter timjan ägg rapsolja
kycklingpaj kyckling purjolök morötter timjan ägg rapsolja

Kycklingpaj med purjolök, morötter och timjan.

Söndag 10 april 2016

 

Det är dags för er att få smaka på en god paj som innehåller lite kyckling men desto mer gottiga grönsaker. Nästan så man får en känsla av vegetariskt utan att det är det och just därför upplevde vi den som väldigt lätt, mycket passande så här på vårkanten.

 

kycklingpaj kyckling morötter purjolök timjan

Pajskalet är lite annorlunda mot det ”vanliga” med mjöl, smör och vatten. Här använder vi mjöl, vatten, ägg och rapsolja som ger en karaktäristisk smak åt pajskalet. Pajdegen är elastisk och lätt att arbeta med. Dessutom blir den härligt spröd och krispig och bäst av allt, den rasade inte ner från kanterna under gräddning.

Summa summarum upplevs pajen som väldigt mättande och den är otroligt saftig. Kanske blir denna kycklingpaj middag hos dig i veckan?

Receptet har vi hämtat ur ”Hemmets Journal” (31/2015).

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

Pajdeg:

3 msk rapsolja
2 dl vetemjöl
3/4 dl grahamsmjöl
1/4 tsk salt
1 ägg
2 msk kallt vatten

 

 

Fyllning:

250 g purjolök
200 g morötter (skalad vikt)
2 tsk hackad färsk timjan
rapsolja till stekning
1 stor kycklingfilé, ca. 180 g
salt, svartpeppar
3 ägg
1/2 dl mjölk
3/4 tsk salt
100 g riven mild ost, t.ex. mozzarella

 

 

Pajdeg:
Blanda olja, mjöl och salt. Gör gärna degen i matberedare med kniven monterad. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila kallt 30 minuter. Kavla /tryck ut degen i en smord pajform.

Fyllning: 
Skär kycklingfilén i mindre bitar och bryn dem i rapsolja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över kycklingen på en tallrik och tärna den fint.

Ansa och skiva purjolöken tunt. Grovriv de skalade morötterna. Fräs purjolök, morötter och timjan i stekpannan i rapsolja ca. 5 minuter. Blanda i kycklingtärningarna och låt svalna.

Blanda grönsaks- och kycklingblandningen med ägg, mjölk, salt, peppar och riven ost och fördela i pajskalet.

Grädda pajen mitt i ugnen tills den är genomgräddad och fått fin färg, ca. 50 minuter.

Servera kycklingpajen med en grönsallad bredvid.

 

kycklingpaj kyckling morötter purjolök timjan ägg

 

kycklingpaj kyckling purjolök morötter timjan ägg rapsolja

 

”Varje dag har sina egna guldkorn” står det att läsa på en griffeltavla vi har hängande på balkongen. Ögonen vilar på den texten just nu i denna stund och det betyder att vi faktiskt sitter och bloggar på balkongen. Ja, den är inglasad men faktum är att detta tillfälle helt klart är ett guldkorn. Och det bästa av allt är att man är medveten om det för då kan man verkligen njuta fullt ut av stunden.

Ett annat av gårdagens guldkorn var när vi promenerade till centrum ochginochtonicdagen kikade in hos Kungälvs nyöppnade (smygöppning 1/4) och enda gastrobar ”Gustus Gastrobar”. Fräscht, trevligt, serviceinriktad personal och en inbjudande atmosfär gör att vi absolut kommer att boka in oss för en måltid där inom den närmaste framtiden. Igår satsade vi mer på det drickbara och till vår glädje hade de flera ölsorter från lokala mikrobryggerier. Internationella gin & tonic-dagen till ära blev det en liten ginprovning. Lite som att i förväg fira herr W:s födelsedag och vår 18-års dag tillsammans som infaller imorgon, en måndag av alla veckans dagar.

Allt gott till er alla finingar!

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Annepauline

  Ah, ännu ett fint pajrecept. Jag har gjort er Kycklingpaj med fetaost och bacon flera gånger och nu blir detta kanske en ny favorit att variera med. – Jag måste berätta en lite kul grej. Jag har ju tagit ingefärashotar en längre tid nästan dagligen och inte haft en enda förkylning på hela våren. Mitt i allt har jag kommit ”ur led” och har inte shotat på fem dagar. Igår fick jag ett hemskt magknip, fattar inte vad som hände. Jag gjorde snabbt som ögat i ordning en ingefärashot ( hade ekologisk ingefära hemma ) och tänk, tre minuter efter jag druckit upp shoten var magknipet absolut puts väck. Det är helt otroligt!
  Så nu shotar jag på…

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Skål på dig! Vi vågar heller inte vara utan vår shot och i sjukdomstider skålar vi både morgon och kväll. I helgen kändes det lite kill i frugans hals så hon ökade på shotmängden och killandet försvann så visst hjälper den.
   Hoppas du ska tycka lika bra om denna paj som den förra. Kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.