italiensk smörgåstårta kapris salami prosciutto oliver
italiensk smörgåstårta kapris salami prosciutto oliver

Italiensk smörgåstårta på vårt eget sätt när det skulle firas.

Onsdag 20 januari 2016

 

Dagen mitt i veckan är kommen och världen därute är helt sagolikt vacker, snötunga träd, höga snödrivor och termometern har åter krupit ner rejält på minussidan. Å vad vi njuter av vintern, så pass att vi bara var tvungna att ta oss en extra promenad ikväll direkt efter middagen som för övrigt bjöd på en vegetarisk morotspaj som kommer att dyka upp längre fram. Snökaoset i trafiken igår är glömt efter att det fallit 25 cm snö. Det mesta är bortröjt nu och vägarna är åter någorlunda körbara.

Vintern kan man fira (det finns alltid något man kan fira, det gäller bara att se saken från den ljusa sidan!) liksom en födelsedag och ett nytt samarbete som vi väljer att bara mumla… hmpf…mhhm… lite tyst om tills vidare. Men det var av den anledningen vi i helgen som var ville bjuda våra goa vänner på något extra. Självklart vill vi även ge er chansen att få ta del av denna läckerhet, en italiensk smörgåstårta på vårt vis.

 

italiensk smörgåstårta

Det händer inte ofta att vi gör smörgåstårtor (varför vet vi inte, de är ju rätt enkla att göra ändå) men nu kände vi att det var dags. Vi har länge gått och filuderat på en smörgåstårta med italienska toner, allt sedan vi var i Italien förra året. Och bjuder man på fika är det alltid gott att ha någon saltbit till så klarar man det sockersöta mycket bättre. Av egen erfarenhet brukar det salta vara minst lika uppskattat som sötsakerna.

 

italiensk smörgåstårta fikabord

Denna smörgåstårta består av två olika fyllningar med samma grund av ricotta (italiensk färskost med mjuk konsistens) och lättvispad grädde. Den ena fyllningen har smak av pesto, parmesan och vitlök och den andra innehåller grillade soltorkade tomater, basilika och salami. Det blev tummen upp från alla fikasugna kompisar inklusive oss själva!

Vi väljer favoriterna Zetas grillade, soltorkade tomater för att de är mjuka i konsistensen, smakar mycket mer tomat och har ingen överdriven sälta när mycket annat i denna smörgåstårta är salt.

Vill man baka sin egen smörgåstårtbotten så har vi ett bra recept här men i detta fall (och det går minst lika bra) köpte vi Jättefranska som vi skar bort kanterna på och såg till att lägga varje brödlager omlott så att inte smörgåstårtan skulle dela sig när man skar upp den i bitar.

Tänk på att fukta varje brödlager med mjölk, en bakpensel fungerar utmärkt att använda, innan fyllningen läggs på. Smörgåstårtan gör sig bäst om den får stå insvept i plastfolie över natten för att gotta till sig, gärna med en tyngd på. Sedan dekoreras den följande dag strax innan servering.

 

italiensk smörgåstårta

Det är alltid svårt tycker vi att räkna ut hur många bitar man får ut av en tårta. I detta fall blev tårtan 30 X 35 cm och 5 1/2 cm hög utan fyllning. Använder man en tårtbitsuträknare kan man få en hint om vart det lutar, vi räknar med att det blev ca. 20 bitar och då ganska stora. Vår filosofi är att det är bättre att ta i och göra lite extra än att det ska ta helt slut. Smörgåstårta är lyxig frukostmat eller lunch dagen efter så dålig kommer den aldrig att bli.

Vi kan även tipsa om ett gott bubbel som passar ypperligt till dessa italienska smaker. Givetvis en italiensk prosecco; ”Bacio della Luna” (nr. 2332 på Systembolaget.)

Men nu till receptet som vi stod och knåpade ihop allteftersom vi provsmakade oss fram.

 

 

Ca. 20 stora bitar.

 

 

Ca. 36 skivor jättefranska
mjölk

 

 

Fyllning 1:

2 dl ricotta
3/4 dl vispgrädde
10 st. grillade soltorkade tomater
200 g salami Milano (lufttorkad)
1 1/2 tsk paprikapulver
4 msk hackad basilika (djupfryst går bra)
svartpeppar

 

Vispa grädden lätt och blanda med ricotta. Hacka salami och soltorkade tomater och blanda ihop allt. Smaka av med svartpeppar.

 

 

Fyllning 2:

2 dl ricotta
3/4 dl vispgrädde
1 dl pesto
1 vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
svartpeppar

 

Vispa grädden lätt och blanda med ricotta och pressa i vitlöken, rör ner de övriga ingredienserna. Smaka av med svartpeppar.

 

Dekorkräm:

260 g naturell färskost, t.ex. Philadelphia
3 dl crème fraiche
1/2 dl ricotta (det som blev över efter att fyllningarna var gjorda)

 

Vispa ihop allt med elvisp till en tjock kräm.

 

Garnering:

1/2 påse (à 70 g) ruccola
1 1/2 paket (à 70 g) salami Milano – lufttorkad
2 paket (à 85 g) prosciutto – lufttorkad skinka
1 påse (à 210 g varav ostvik 125 g) minimozzarella
cocktailkapris
cocktailtomater, halverade och gärna i olika färger
kalamataoliver

 

 

Täck en stor bricka/plåt med smörgåspapper och plastfolie och lägg sedan ut kantskurna brödskivor så att det blir några cm över runtom. Fukta (pensla) brödskivorna med mjölk och lägg sedan på ytterligare ett lager med bröd omlott genom att halvera några av skivorna.

Bred på ett jämnt lager av den första fyllningen och lägg sedan på ytterligare ett lager med brödskivor. Fukta med mjölk och bred sedan ut den andra fyllningen jämnt. Avsluta med ett brödlager som även det fuktas med mjölk. Svep sedan in hela smörgåstårtan i plastfolie och ställ den kallt över natten med lite tyngd på.

Ta bort plastfolien följande dag, även den under tårtan genom att placera en smörgåspappersklädd plåt ovanpå och sväng snabbt runt. Dra av plastfolien och lägg en smörgåspappersklädd plåt/bricka (det som tårtan ska serveras på) ovanpå och sväng tillbaka. Bred ett jämnt och ganska tjockt lager dekorationskräm runtom smörgåstårtan och ovanpå. (Det blev över ca. 1 dl men det använde vi på frukostmackorna istället för smör för att minska svinnet.)

Dekorera kanterna med riven ruccola och ovanpå garnerar du helt efter eget huvud.

 

italiensk smörgåstårta pesto salami prosciutto

 

italiensk smörgåstårta kapris salami prosciutto oliver

 

 

Smaklig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

  1. Pingback: Recept | Pearltrees

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.