morotspaj fetaost solroskärnor vegetarisk
morotspaj fetaost solroskärnor vegetarisk

En vegetarisk morotspaj.

Söndag 24 januari 2016

 

Vegetariskt står på tur i vårt kök idag och det i en färgglad paj som innehåller en rejäl mängd med morötter men som också får färg av gurkmeja. Pajen är mustig och har en fin balans mellan sötman från morötterna och sältan från fetaosten. Rostade solrosfrön ger lite härligt tuggmotstånd ihop med det krispiga pajskalet där vi valt att byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl.

 

morotspaj vegetarisk

Detta blev genast en favorit hos oss i och med att morotspajen är lite utöver det vanliga och smaken är gudomligt god. Lägg till en liten sallad vid sidan om och man står sig mätt ett bra tag. Och att ha en vegetarisk dag i veckan eller fler gynnar många på olika sätt.

Receptet tackar vi de sanna matinspiratörerna i Mårtenssons kök för.

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

Pajdeg:

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

5 stora morötter, grovrivna
1/2 dl olivolja
1 krm gurkmeja
salt, svartpeppar
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 dl hackad persilja
1/2 dl rostade solroskärnor
150 g fetaost, tärnad
1 dl crème fraiche

 

 

 

Blanda snabbt samman ingredienserna till pajskalet i en matberedare med kniven monterad. Smörj en springform med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Tryck ut pajdegen i formen och ställ in i frysen.

Stek morötterna i olivoljan, krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda samman morötterna med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Ett litet tips är att ha ett bakplåtspapper under ifall formen skulle läcka.

Låt pajen svalna lite innan servering. Servera med en sallad.

 

morotspaj fetaost vegetarisk

 

morotspaj vegetarisk fetaost solrosfrön

 

morotspaj fetaost solroskärnor vegetarisk

 

Hela veckan har vi fått njuta av vackert snöklädda träd och vi har gått extra promenader bara för att vi inte kunnat se oss mätta på det vita. Plusgraderna kom igår och nu är det bara kala trädgrenar som spretar hit och dit och regnet är här. Vi tog oss ut ikväll ändå, visst ligger det en rejäl matta av snö kvar men lika andäktigt vackert vill vi inte påstå att det är.

Igår tog vi en sväng förbi det blågula varuhuset på jakt efter en extra lampa till vardagsrummet. Vi erkänner, det var mer än en lampa i kundvagnen när vi kom till kassan. IKEA är en sådan affär man aldrig kommer ut tomhänt ifrån men ändå var det saker vi anser oss behöva. Märkligt fenomen! Men var vi där kunde vi lika bra fylla på vårt ljusförråd. Men så trötta vi blev efteråt. Vi däckade efter en tidig middag och vaknade först framåt senkvällen. Ja, ibland kan det bli så tokigt!

I eftermiddag hade vi vår vän och tillika ”webmaster” på fika. Alltid lika trevligt att få spendera några timmar i glada vänners lag. Spåna lite nya idéer, diskutera bloggens utseende med mera. Säg en bättre programpunkt en söndag än en lång fikastund, lite så där lagom gammaldags.

Gammaldags eller inte så tänker vi ta oss en varm tekopp i detta ruggiga väder innan det är dags att krypa till kojs för att orka ta sig an en ny arbetsvecka. Frun i huset har återfått en stor portion energi de senaste veckorna och orkar ägna sig åt annat trevligt under helgen än att bara vila och ta igen sig. Förändringar är inte alltid av ondo så länge de är förankrade hos en själv först. När väggen kommer emot kan det vara skönt, ja till och med nödvändigt, att byta miljö för att se andra väggar.

 

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Paj är gott som omväxling. Den här ska jag absolut göra. Jag tycker jag börjar känna mig mer och mer ”vegetarisk”. Jag ska även ge receptet till min kompis som är ren vegetarian.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Kan vi ha något att göra med att du gått och blivit mer vegetarisk tro? 😉 Roligt att du är öppen för att prova så många nya recept som du gör, friskt vågat är hälften vunnet! En fin vecka till dig, kramizar!

   Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Så roligt att ni provade pajen och att den dessutom föll på läppen! Vi bugar och niger och tackar för den fina komplimangen – right back at you!
  Och nej, IKEA är ett farligt ställe att besöka – i alla fall för plånboken:) Vi har en tur dit att ta inom det närmaste också, nya sängen kräver nya högre sängbord kom vi på så det blir bara att låna bil och dra iväg, Fast vi väntar tills väglaget är lite bättre, ovana bilister som vi ju är.

  En fin vecka önskar vi er,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det ena brukar leda till att man måste byta ut det andra också men oftast är det bara roligt med att förnya sig lite ibland. Precis som med recept! 😉 Detsamma till er, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.