citronbiskvi smörkräm mandelmassa
citronbiskvi smörkräm mandelmassa

Små citronbiskvier bland gnistrande snökristaller.

Söndag 17 januari 2016

 

Vilken härligt kall och solig vinterdag vi har idag. Termometern visade på -16 imorse och en klarblå himmel har vi fått njuta av dagen lång. Snökristallerna har glimmat ikapp med morgonens stjärnbeströdda himmel. Det var så vackert att lusten till att fotografera ute vaknade till liv.

 

citronbiskvier mandelmassa vit choklad

Så här efter jul är det alltid roligt att börja baka med citron och skapa härligt syrliga och fräscha bakverk. Något som går väldigt fint ihop med citron är vit choklad. Baka biskvier har aldrig tidigare gjorts i detta hushåll och nu kände vi att det var dags att prova.

 

citronbiskvier mumsbit

Det är inte särskilt svårt att baka biskvier kan vi nu konstatera och sjuhelsikes goda blev de. Perfekt balans mellan surt och sött och med en härligt seg biskvibotten av mandelmassa och äggvita. En riktigt läcker godbit som vi gjorde ganska små så att man kan äta två. En mumsbit helt enkelt!

Receptet har vi hittat hos Jennys matblogg med lite små justeringar av oss som följer nedan.

 

 

 

Ca. 30 biskvier.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

Biskvibotten:

300 g mandelmassa
1 äggvita (från ett stort ägg som väger 63-73 g)

 

Smörkräm:

150 g rumsvarmt smör
1 äggula
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 citron; skal + saft

 

Topping:

200 g vit choklad

 

 

 

Grovriv mandelmassan ner i en bunke och rör ihop med äggvitan med elvisp till en ganska tjock smet. Spritsa ut på bakpappersklädd plåt, ca. 3 cm i diameter, platta till eventuella toppar på biskvibottnarna. Grädda i ugnens mitt ca. 15 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna lite innan de försiktigt lossas från bakplåtspappret med hjälp av en osthyvel/lilleman och sedan får kallna på galler med den platta sidan upp.

Smörkräm:
Riv citronskalet fint. Sikta ner florsockret i en bunke och tillsätt smör, äggula, vaniljsocker och citronskal. Vispa ihop ingredienserna med en elvisp. Smaka sist av med citronsaften (du kanske inte behöver tillsätta all saft) tills du får smörkrämen så söt eller sur som du vill ha den. Skulle smörkrämen bli för lös är det bara att tillsätta lite mer florsocker.

Bred ett lager citronsmörkräm på den platta sidan av varje biskvibotten, låt smörkrämen bilda en topp mot mitten så får biskvierna ett finare utseende. Ställ dem svalt, gärna i frysen minste en timme, för då minimeras risken att smörkrämen smälter när biskvierna ska doppas i den smälta chokladen. Det går bra att låta dem stå kallt över natten också.

Grovhacka den vita chokladen och smält 2/3 av den över vattenbad. Lyft bort skålen från värmekällan, akta så att inte ångan kommer i kontakt med chokladen. Tillsätt sedan resterande choklad och rör om tills allt smält. Chokladen får inte vara för varm för då finns det risk att den rinner av, så låt den svalna lite.

Håll i biskvibotten och doppa den i chokladen. (Man kan behöva värma på chokladen lite efter halva satsen om den blir för kall av biskvierna, det märker man när chokladen inte riktigt vill täcka biskvierna och blir trögflytande.) Ställ på en bricka och låt sedan biskvierna stå kallt efter att de doppats så att chokladen stelnar.

Biskvierna bör förvaras kallt men ta gärna fram dem en stund innan servering. Biskvierna kan också frysas in om de inte går åt på en gång.

 

citronbiskvier smörkräm mandelmassa

 

citronbiskvier citron mandelmassa

 

citronbiskvier biskvi citron mandelmassa

 

citronbiskvi smörkräm mandelmassa

 

Dessa citronbiskvier var en av godsakerna frun i huset bjöd vännerna på igår kväll när vi kalasade till det på bästa sätt. Aldrig känner man väl sig så rik som när hushållet är fyllt med människor man tycker om och som vill ens bästa!

Längre fram kommer vi att bjuda er på den italienska smörgåstårtan som blev en succé igår kväll som serverades med prosecco – italienskt bubbel i glasen! Ni har även att se fram emot havresyltrutor i långpanna och myror. Och vi smider planer för framtiden och vårt bloggande, men mer om det längre fram när allt är klappat och klart!

Önskar er alla finingar en underbar söndagskväll och…

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Faster

  Vilka fina bilder! Här har vi nu -18 men det är otroligt vackert med den vita snön. Klä på er ordentligt.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder så här behöver vi inte frysa. Vi blir rätt varma när bilen skulle grävas fram imorse med 25 cm på taket och runtom. 😉 Kaos i trafiken men vi tog oss helskinnade till jobbet och tillbaka.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.