IMG_8963.jpg
IMG_8963.jpg

Smörgåstårtbotten.

Nu frågar sig säkert många; varför baka när man lätt kan köpa formfranska/landgångsbröd i affären? ”Därför!”, svarar jag kort och koncist. Om inte annat så för min egen bakglädjes skull och stoltheten när jag serverar den färdiga smörgåstårtan, när jag i förbifarten kan nämna; ”förresten, så har jag bakat brödet själv!” Om det nu var någon som inte kunde ana sig till det redan… 😉

Att baka sin eget bröd att använda i smörgåstårtan är hur enkelt som helst. Du väljer själv om tårtbottnen ska vara rund eller rektangulär. Baka flera i avlånga kakformar och du kan sätta ihop dem till en fyrkantig tårta. Inga konstiga ingredienser behövs överhuvudtaget, det blir alltså billigt! Och köket kommer som bonus att fyllas av de underbara dofterna av nybakt bröd, ångor som jag mer än gärna blir hög utav! 🙂

 

Detta recept räcker till ett bröd till en rund form, ca 22 cm Ø eller en form som rymmer ca 1 1/2 liter. Till detta bröd använde jag en större bakform som rymmer 2 1/2 liter.

 
Ugnstemperatur: 200° eller 175° i varmluftsugn

 

25 g jäst
4 dl mjölk
1 msk olja
1/2 tsk salt
2 tsk socker
ca 11 dl vetemjöl

 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken med oljan till 37°, dvs. fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker.
Arbeta in så mycket av mjölet med maskin eller för hand att degen släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs degen under bakduk ca 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Knåda in resten av mjölet på ett mjölat bakbord. Forma degen till en rund kaka om du använder en rund form. Lägg degkakan i en smord form. Jäs brödet övertäckt ca. 30 minuter.

Grädda brödet på galler på bottnen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna väl inlindat i en bakduk så att det håller sig mjukt och saftigt.

 

 

Dela brödet i tunna bottnar, mina bröd delade jag i fyra delar och sen skar jag bort alla hårda kantbitar. Ska du inte använda bottnarna på en gång går det utmärkt att frysa in dem, lägg bara smörgåspapper emellan varje så är det lätt att tina upp så många du behöver när du ska göra din smörgåstårta.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.