Petit-chouxer
Petit-chouxer

Petit-chouxer.

Dessa fjäderlätta bakverk, direkt översatt från franskan ”små kålhuvuden”, ger en lyxig känsla. Man kan fylla dem antingen med en söt eller salt fyllning, det är perfekt! Fort går de att göra också, vilket man kanske inte tror. I skafferiet behövs endast ett fåtal ”vanliga” ingredienser och färdiggräddade petit-chouxer kan förvaras i frysen och bara tinas upp när man känner för. Så man behöver inte bestämma i förväg vilken fyllning man ska ha för själva petit-chouxen är neutral i smaken.

 

Av den här satsen fick jag 12 stora petit-chouxer. Ugnstemperatur: 200°

 

3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 ägg

 

Koka upp vattnet i en större kastrull, lägg i smöret och låt det smälta ner. Låt blandningen koka upp igen. Ta kastrullen från spisen och vispa ner mjölet tills degen släpper kastrullen. Låt svalna något innan du rör i ett ägg i taget.

 

 

 

Spritsa ut små toppiga bollar (ca. 5 cm i diameter) på en plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Det är viktigt att inte öppna ugnsluckan förrän 25 minuter gått, annars finns risk att de sjunker samman och det vill man inte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt petit-chouxerna kallna på galler. (Frys in petit-chouxerna.)

 

Skär av toppen och fyll med valfri fyllning, söt eller salt. Lägg på toppen som ett lock. Voilà!

 

En salt petit-choux med gubbröra.

Receptet på gubbröra finner ni här.

 

Lingongrädde; vispad osötad grädde blandad med lingonsylt och lite flytande honung, yammieee!!!

 

 

 

 

 

 

En söt petit-choux med lingongrädde.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Amy, tack! Och nu vet vi att man kan ha dem i frysen och de ser fortfarande lika fina ut när man tinar upp dem igen.

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.