musselcarbonara mannerström blåmusslor rimmat sidfläsk carbonara tagliatelle svartpeppar
musselcarbonara mannerström blåmusslor rimmat sidfläsk carbonara tagliatelle svartpeppar

Musselcarbonara – ett sätt att fira helg med Mannerström.

Lördag 21 november 2015

 

Tänk så härligt glada man kan bli av att vakna till en frostnupen lördagsmorgon med solen som tittar fram. Äta en mysfrukost som mer kanske är som brunch om man slänger ett öga på klockan. Men är man ledig så rycker man bara lätt på axlarna och tänker att vad gör väl det.

Det sköna är att vi hade det redan till lördag igår eftersom vi båda två var lediga då. Så att ha lördagskänslor två gånger under en och samma helg är ju bara bonus. Rena lyckovinsten om ni frågar oss och visst vann vi hela 30 kronor på trisslotten vi skrapade innan vi reste oss från frukostbordet. Den här dagen kommer att bli toppen!

Helg kan man fira på många olika vis, och alla är bra utom de dåliga. Vi började redan i torsdagskväll med att skåla i bubbel för vårt underbara kök som fyllde hela tre år. Hipp hurra, hurra, hurra! Vill ni se bilder av köket kan ni kika in här.

Sedan bjöd vi in självaste herr Mannerström till vårt middagsbord och där satt vi och mumsade i oss denna underbart goda musselcarbonara (från ”Mannerströms helg”) medan vi hade det väldigt mysigt tillsammans. Ja, i alla fall vi två och Mannerströms festmåltid på våra tallrikar.

 

musselcarbonara blåmusslor rimmat sidfläsk tagliatelle carbonara

Annorlunda och festligt att kombinera rimmat sidfläsk och blåmusslor i en och samma carbonara men ett väldigt lyckat hittepå. Allt omslutet av den goda parmesanosten och den krämiga äggulan. Och snåla inte med den nymalda svartpepparn på toppen, annars blir det inte ”kolarhustruns pasta” på riktigt.

Vi hade halverat receptet för denna pastarätt smakar nog bäst att avnjutas allt på en gång men öka på mängden för fler portioner. Om ni undrar över vilka musslor vi använde så har vi enbart positivt att säga om ICA:s frysta och förkokta blåmusslor som vi bara tinade upp i kallt vattenbad innan vi rensade dem.

Vi vill tipsa om ett riktigt gott vitt vin att dricka till. På rekommendation av vårt lokala bolag serverade vi ”Fleur du Cap” (chardonnay, nr. 2015) från Sydafrika som kostar på pricken hundringen.

 

 

 

2 stora portioner.

 

 

 

ca. 500 g kokta blåmusslor, rensade och urtagna
100 g rimmat sidfläsk
140 g tagliatelle (vi använde ICA:s ekologiska med ägg)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/4 dl olivolja till stekning
1 knippe finhackad bladpersilja
1/2 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
salt, svartpeppar

 

 

Till servering:

2 äggulor
bladpersilja
svartpeppar

 

 

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Strimla sidfläsket grovt. Skala och finhacka den gula löken. Skala och riv vitlöken. Stek fläsk, lök och vitlök i olivoljan.

Blanda den kokta pastan med musslor och persilja, smaka av med salt och peppar. Häll i grädden och parmesanosten. Blanda ner fläsk-lökblandningen.

Lägg upp pastan på varma tallrikar och toppa med svartpeppar, en kvist bladpersilja och en äggula vid sidan om.

 

musselcarbonara blåmusslor rimmat sidfläsk tagliatelle carbonara mannerström

 

musselcarbonara mannerström blåmusslor rimmat sidfläsk carbonara tagliatelle svartpeppar

 

Trots frugans kraxande, dock på bättringsvägen, ska vi ikväll ut i storstan och äta på Pinchos med ett glatt kompisgäng. Favoritrestaurang hos oss i alla fall, en av flera bör vi väl tillägga. Flera veckor sedan vi bokade in denna ute-ätarkväll för att ingen skulle hinna planera in något annat. Så ikväll blir vi sju stycken runt middagsbordet. Absolut något att se framemot och njuta av!

Njuta ordentligt ska vi göra efter att vi igår körde ett julstädarrace hemmavid. Torkade av alla köksluckor och lådfronter med såpa, rena rama juldoften. Gjorde av med x antal dammtrasor i vår dammråttejakt, allt ackompanjerat av julmusik i högtalarna. Nu är det fritt fram för julpyntet att flytta in!

Önskar er alla finingar en underbart härlig och glad lördagskväll och resterande helg!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Vilken lyx att få till två lördagar på en helg 🙂
  och Mannerströms carbonara ser oerhört smarrig ut!
  Skönt att ha julstädat avklarat, själv nöjer jag mig nog den här helg med att gå över huset lite med hartassen, och att plocka fram adventspyntet för att se så allt är ok inför nästa helg.
  Ni får ha en riktigt trevlig kväll i goa vänners lag! Kramar!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tycker vi ska införa två lördagar varje helg, det mår man bara bra av. 🙂
   Visst är det mysigt med julpyntet som äntligen ska få komma fram igen. Efterlängtat hos oss, så till den grad att vi faktiskt ”fuskat” detta år för allra första gången och tänt julbelysningen i fönstren redan nu ikväll. 😉
   Önskar dig en fin start på kommande veckan, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.