stroganoff halloumi vegetarisk kastanjechampinjoner
stroganoff halloumi vegetarisk kastanjechampinjoner

En vegetarisk halloumistroganoff.

Tisdag 17 november 2015

 

I förra veckan såg vi att bloggen ”Matrepubliken” gjort en halloumistroganoff, spännande tyckte vi och kunde knappt hejda oss från att provlaga maträtten själva. Vår vegetariska stroganoff blev en ”rensa-kylskåpet-variant” men med mycket gott slutresultat. Så gott att vi måste få bjuda er på receptet!

 

halloumistroganoff halloumi stroganoff vegetarisk

Stroganoffen blev otroligt mättande med halloumiost, färska och smakrika kastanjechampinjoner samt paprika i såsen. Såsen blev för övrigt mild och krämig där chilin bidrog, inte med så mycket hetta, utan mer med en fyllighet. Helt klart ett trevligt och lite annorlunda alternativ när man vill äta vegetariskt.

Känner man för en stroganoff men inte av den köttfria varianten finner ni här receptet på en traditionell gjord med korv istället.

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

200 g halloumiost
1 gul lök
1 röd paprika
150 g kastanjechampinjoner
1/2 dl tomatpuré
1 dl crème fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl vatten
1/2 msk grönsaksfond
1 krm chiliflakes
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
olivolja till stekning

 

 

Till servering:

färsk persilja

 

 

 

 

Skär halloumin i bitar som sedan steks på båda sidor i olivolja tills osten får vacker gyllenbrun färg. Lägg över osten på en tallrik.

Skala och grovhacka löken. Ansa och skiva champinjonerna. Skölj och strimla paprikan. Fräs grönsakerna i olivolja i en traktörpanna några minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund.

Tillsätt sedan crème fraiche, grädde, vatten och grönsaksfond. Krydda med salt, svartpeppar och chiliflakes samt pressa ner vitlöksklyftan. Låt allt koka ihop någon minut. Smaka av om det behövs mer salt och peppar men ha i åtanke att halloumiosten är rätt salt i sig. Blanda sedan i halloumiosten och låt den bli genomvarm.

Servera halloumistroganoffen med fullkornsbulgur och majskorn som vi gjorde eller välj själv vilka dina tillbehör blir.

 

vegetarisk stroganoff halloumi

 

stroganoff halloumi vegetarisk kastanjechampinjoner

 

Intet nytt under solen sedan igår. Ja, förutsatt att nu solen skulle ha tittat fram men icke. Rikliga regnskurar från och till. Och betraktelser från köksfönstret mitt under dagen var en trädgårdstraktor med en lövsug på lilla kärran som gjorde att alla hopräfsade lövhögar på den gröna gräsmattan försvann i ett nafs. Julstädat på utsidan, nu kan snön och vintern få komma.

Kommer ihåg första vintern vi bodde här nere (fem år sedan faktiskt) när det var en härligt lång, kall och snörik vinter. Alla här nere sa då att det var för vår skull, att vi skulle känna oss välkomna till västkusten och inte få för oss att flytta tillbaka norröver. Trots att det fanns tillfällen (många sådana!) när frun inte önskade sig något annat än att backa bandet och flytta tillbaka till Umeå så blev det inte så, utan vi bor kvar här.

Denna lilla nostalgitripp beror nog på att frun hittade igen sin privata blogg på nätet (att den finns kvar var en överraskning eftersom portalen lagts ner!) och nu har hon suttit och läst gamla känslosamma inlägg när hon ändå suttit hemma idag lite lagom krasslig. Så många tankar och känslor som behövde få utlopp då och som fortfarande trängs på insidan idag.

Men det var också den bloggeran som fick oss att inse att det fanns en önskan om att starta denna mat- och bakblogg. Så med förhoppning om en mysig och fin tisdagskväll åt er alla finingar återstår för oss att önska er en…

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Vi la också till stroganoffen i vår sparamapp, får se när vi får till en tillagning av den för det låter verkligen gott!

  Ja, tänk så roligt det är att sitta och läsa genom gamla inlägg, vi gör det när vi sätter ihop veckans matsedel och det är alltid lika lätt att fastna:)

  Ha en fortsatt fin vecka,
  kramar!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Va roligt att vi får vara med i er sparamapp, hoppas det ska smaka när det blir dax för stroganoffen. En fortsatt fin vecka till er också, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.