köttfärsgryta crème fraiche syltlök paprika squash soja
köttfärsgryta crème fraiche syltlök paprika squash soja

Köttfärsgryta med squash och syltlök.

Tisdag 8 september 2015

 

Ibland står det helt still i hjärnkontoret vad vi ska blogga om, än mindre att vi kommer ihåg vilka maträtter vi inte ännu delgett er. Så vår egen middagsdagbok är minsann guld värd för vårt bra men korta minne. Passar på då att påminna er om att klassiskt Yogi-té kan förbättra minnet, och vi lovar att vi njuter av en stor kopp nästan varje vardagskväll. Så känn lugnet!

Nu har vi rotat runt bland tusentals matbilder på flera minneskort på jakt efter bilderna till denna maträtt och fick bingo till slut. Vi tänker härmed servera er en enkel vardagsrätt gjord på köttfärs, vi brukar använda oss av blandfärs för en mer smakrik gryta.

 

köttfärsgryta squash syltlök crème fraiche soja

Förutom köttfärs innehåller denna mustiga gryta andra godsaker såsom squash, paprika och syltlök. Syltlök är kanske inte den mest givna ingrediensen men dess syrlighet ger ett fint mothugg till det andra.

Det som är bra med denna köttfärsgryta är att den inte behöver saltas något extra utan sältan får man både från köttfonden samt den rejäla mängden soja. Utan att vi för den skull tycker att den blir för salt bör vi väl tillägga men det är en smaksak, prova er fram.

Detta recept har följt oss i många år, så länge att vi inte ens kan minnas när vi åt den för allra första gången. Det var nog på antiken eller i alla fall på 1900-talet!

 

 

 

 

6 portioner.

 

 

 

1 gul lök
smör + solrosolja till stekning
600 g köttfärs (blandfärs)
1 röd paprika
1 squash
2 dl crème fraiche
3 msk soja
1 1/2 msk kalvfond
1 tsk malen muskotnöt
svartpeppar
1 dl syltlök

 

 

 

 

 

Skala och hacka löken. Strimla paprikan samt tärna squashen.

Fräs löken mjuk i smör och olja i en traktörpanna. Tillsätt köttfärs och bryn den. Lägg i paprika, crème fraiche, soja, fond, muskot och svartpeppar. Låt koka i 5 minuter och tillsätt sedan squashen. Låt grytan småkoka ytterligare 10 minuter. Smaka av. Tillsätt sedan syltlöken och låt allt bli varmt.

Servera grytan med basmatiris eller ditt eget favoritris.

 

köttfärsgryta syltlök soja squash paprika crème fraiche

 

köttfärsgryta crème fraiche syltlök paprika squash soja

 

 

Vi vill bara att alla ni finingar som tittar in här ska veta att när orken tryter eller humöret trilskas så är denna blogg en livlina som ger oss energin åter. Något annat som också ger oss en stunds skön avkoppling, inspiration och ny energi är bakprogrammet ”Hela Sverige bakar” som drar igång med en ny spännande säsong nu på torsdag kl. 21.00 i Sjuan. Då brukar vi alltid göra i ordning riktigt mysfika och kanske en liten godbit att mumsa på i soffhörnet. Någon mer än vi som bänkar sig framför tv:n på torsdag?

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.